Rådvill? Ny app kan döpa ditt barn

Magnus Helling letade länge på olika listor för att hitta det perfekta namnet till dottern, som i dag heter Elvira. 
Nu vill Magnus underlätta sökandet för andra föräldrar med en ny namn-app.
Magnus Helling letade länge på olika listor för att hitta det perfekta namnet till dottern, som i dag heter Elvira. Nu vill Magnus underlätta sökandet för andra föräldrar med en ny namn-app.
Att hitta rätt namn till sin nyfödda – det är inte alltid lätt.
Nu har Åsenbon Magnus Helling utvecklat en namn-app för rådvilla föräldrar.
– Med den kan man söka bland 4 500 namn från SCB:s topplistor och även få inspiration från kända tv-serier som Game of Thrones, berättar han.

Magnus Helling, som bor på Hägerstensåsen, fick barn för nio månader sedan. Men han och hans fru funderade länge på vad deras lilla flicka skulle heta.

– Det fick inte vara ett namn som hade koppling till någon gammal lärare eller annan person som man inte gillade. Vi ville inte heller att namnet skulle vara alltför vanligt. Dessutom tyckte vi det var bra om namnet fungerade hyfsat internationellt, berättar Magnus.

Paret letade på de olika listor som finns tillgängliga på nätet.

– Men vi tyckte inte att det fanns så många bra källor att ösa ur,  säger Magnus Helling.

Paret bestämde sig till slut för namnet Elvira. Och det är de nöjda med. Men i samma veva fick Magnus Helling en idé om att skapa en namn-app för blivande föräldrar i samma situation.

Tillsammans med kompanjonen David Sundberg har han nu utvecklat Barnnamnsappen som finns att ladda ner för 20 kronor på Apples App store i nästa vecka. Med appen kan man söka bland 4 500 namn hämtade från Statistiska centralbyråns topplistor – topp hundra – de senaste elva åren.

– Sedan man kan filtrera utifrån olika parametrar. Man kanske vill välja pojknamn som börjar på K och som är ovanligt. Då dyker exempelvis Kennet upp, och man får veta hur många som fått det namnet de senaste elva åren. Om det är ett namn som fanns med på topplistan förra året finns även exempel på kända personer som heter det.

Sedan kan man skapa och dela favoritlistor via mejl, SMS eller sociala medier.

Magnus Helling har även velat ha med en annan infallsvinkel, för att ge blivande föräldrar inspiration. Därför finns karaktärsnamn från 40 kända tv-serier och lika många filmer med i namnbiblioteket.

– Vi har med namn från exempelvis Rederiet, Sällskapsresan, Bridesmaids och Game of Thrones. Det är ett högst subjektivt urval, men vi har valt sådana som är kända och som blivande föräldrar följer eller har vuxit upp med, säger Magnus Helling.

Det finns redan i dag andra namnappar på marknaden, men de är uppbyggda på andra sätt och Magnus Helling tycker att Barnnamnsappen har en plats att fylla.

– Jag hoppas att den ska förenkla namnjakten för blivande föräldrar och även ge rolig och oväntad inspiration, säger han.