ANNONS

Rafael fick utforma sommarjobbet själv – lär ut dans

Sommarjobb, 
Streetdance:
 
Ledaren heter Rafael Lopez
 
Deltagare: Souha (rosa tröja), kusinen Maya (jeansjacka) och Jada (med lila slingor i håret)
Rafael Lopez sökte jobbet som aktivitetsfixare för att få jobba med och lära ut dans. "Min mamma tipsade mig och jag är glad att jag sökte".
Glöm ogräsrensning och skräpplockning. I Solna får ungdomarna själva bestämma sommarjobben. Bakom idén ligger bostadsbolaget Signalisten som har anställt 16-20-åringar för att skapa trivsel.
– Det är kul, för vi får göra exakt vad vi vill, säger Rafael Lopez som lär ut streetdance.
ANNONS

17-åriga Isak Svallhed går teaterlinjen på S:t Eriks gymnasium och sökte jobbet som aktivitetsfixare via Signalisten i våras. Sedan den 15 juni håller han i rollspel.

– Det är väldigt roligt, säger han.

Berättelsen som han har hämtat ur fantasin utspelar sig på medeltiden och är uppbyggd som en saga. Men var den tar vägen och hur den slutar avgör deltagarna själva.

– Det är kul att få sätta sig in i en annorlunda värld, säger Hillmi Aasala Håkansson, en av dem.

Sommarjobb, Rollspel: Isak Svanhed höll i det hela Rebecca Kuflu Wrede och Hillmi Aasala Håkansson var medverkande

Hillmi Aasala Håkansson, Isak Svallhed och Rebecca Kuflu Wrede spelar rollspel. Foto: Pekka Pääkkö.

Rollspel passar dem som vill ha roligt på sommarlovet utan att tävla, säger Rebecca Kuflu Wrede som spelar rollkaraktären Saffran.

– Det är kul att få göra något annat. Det här spelet går inte ut på att vinna. Då blir ingen heller ledsen över att förlora, säger hon.

Unga skapar trivsel och lär ut

Sommarjobb, Streetdance: Ledaren heter Rafael Lopez Deltagare: Souha (rosa tröja), kusinen Maya (jeansjacka) och Jada (med lila slingor i håret)

Rafael Lopez lär ut streetdance till Maya, Souha och Jada. Foto: Pekka Pääkkö.

Bakom de lite annorlunda sommarjobben ligger Bostadsbolaget Signalisten. I våras efterlyste de bra idéer från 16-20-åringar som ville ordna aktiviteter och skapa trivsel i bostadsområdena. De unga skulle få utforma sina egna jobb över sommaren.

ANNONS

– Vi vill att ungdomarna ska tänka fritt och komma på vad de kan bidra med. Det kan vara allt från att ordna danslektioner till att fixa bingo för äldre. Vi vill inte sätta några ramar och helst vill vi få in förslag på saker som vi inte har tänkt på tidigare, sa Signalistens HR-chef Sara von Essen-Wallin då. 

”Vi är några få, lojala”

Förutom rollspel anordnas även fotboll och streetdance. Rafael Lopez lär ut danssteg till  Maya, Jada och Souha som är på plats när Lokaltidningen Mitt i kommer på besök.

– Vi är några få men lojala, säger Rafael Lopez.

Sommarjobb, Streetdance: Ledaren heter Rafael Lopez Deltagare: Souha (rosa tröja), kusinen Maya (jeansjacka) och Jada (med lila slingor i håret)

Aktiviteterna riktar sig till unga i Signalistens bostadsområde men alla är välkomna. Foto: Pekka Pääkkö.

19-åringen började dansa för två år sedan och är självlärd. När hans mamma tipsade om att det fanns sommarjobb där han själv skulle få bestämma arbetsuppgifterna nappade han direkt.

– Jag har inte ångrat mig. Det är kul, för vi får göra exakt vad vi vill, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.