Raggar nattvandrare – genom att bjussa på gratis bio

Socialtjänsten i Haninge lockar nu nya nattvandrare med gratis biobiljetter. På bilden Anen Makboul och Inger Dahlberg som samordnar nattvandringen i Haninge kommun.
Socialtjänsten i Haninge lockar nu nya nattvandrare med gratis biobiljetter. På bilden Anen Makboul och Inger Dahlberg som samordnar nattvandringen i Haninge kommun.
100 gratis biobiljetter – det delar nu kommunen ut för att locka fler Haningebor att nattvandra. "Vi vill ge något tillbaka", säger Inger Dahlberg, som samordnar nattvandringen i Haninge.

Ibland, som i våras i Brandbergen, har uppslutningen bland nattvandrarna varit rejält stor i kommunen, med närmare 30 nattvandrare ute samma kväll.
Oftast är det dock precis tvärtom.
Grupperna upplever att det är svårt att få folk att orka, och tid, att vandra.

Därför gör Haninge kommun nu en speciell satsning, som man hoppas ska ge hela 100 nya nattvandrare. Så många gratis biobiljetter har man i alla fall tryckt upp, åt de som nu väljer att ansluta till nattvandringen.

Läs mer: Fler nattvandringsgrupper än någonsin – men vuxna saknas

– Vi delar ut biljetterna till föreningarna som nattvandrar i Haninge, som sedan delar ut dem till nya nattvandrare, säger Anen Makboul, som leder förebyggarteamet på Haninges socialtjänst.

Idén har man fått från Huddinge, som också börjat testa fria biobiljetter. Biobiljetten i Haninge får man inför sin första nattvandring, och den gäller till en fri entré på biografen i Brandbergen.

Polisen och kommunen i Haninge är kanske mer beroende av hjälp från nattvandrare än på länge. Lokalpoliserna ute i områdena har inte blivit så många som polisen hoppats, och fältassistenter är sedan en tid tillbaka borttagna i Haninge. För att säkra tryggheten för ungdomar utomhus, och få kunskap om vad som händer på helgerna, behövs ideella goda krafter. Enligt såväl socialtjänst som polisen behövs alltid nattvandrare i Haninge.

Läs mer: Flera nattvandrare var på krogen på fritiden: ”Det är inte okej”

– Vi vill boosta nattvandringen. Nattvandrare är inte poliser eller ”fältare”, utan vuxna från lokalområdet som vill göra en insats. Och jag tror att ungdomarna uppskattar att ha vuxna i närheten på helgkvällarna, oavsett om man är vid någon skola, fritidsgård eller vid någon sjö. Polis och vi från förebyggarteamet kommer i fall det finns behov av det, säger Anen Makboul.

Han och Inger Dahlberg, till vardags samordnare för kommunens narkotikaarbetet, organiserar tillsammans nattvandringen i Haninge. De berättar att man arbetar för att nattvandringen ska synas mer, bland annat via facebook. Man har nu även informerat via en stor reklamskylt längs riksväg 73.

Tina Persson & Terés Allard har startat nattvandring i Haninge. – bl a i Västerhaninge

Tina Persson & Terés Allard var med att starta upp nattvandring i Västerhaninge för två år sedan.

– Med biobiljetterna vill vi ge något tillbaka till föreningarna som nattvandrar, säger Inger Dahlberg.

Läs mer: Nattvandringar i ny regi

Trots att aktiva nattvandringsorganisationer finns över hela kommunen, är grupperna beroende av de enstaka eldsjälarna. Det är inte sällan planerade nattvandringar är osäkra in i sista stund, eller till och med ställs in, för att för få medlemmar anmäler sig. I praktiken är det ett tiotal personer som ensamma bär nattvandringen i Haninge.

Anen Makboul och Inger Dahlberg har en tid arbetat enträget för att få fler Haningebor att nattvandra.

– Ungdomarna hittar precis som vi vuxna sina egna vardagsrum, men i ungdomars fall kan det till exempel handla om något mörkt tillhåll på en skolgård, säger Inger Dahlberg.

 

Fakta

Så nattvandrar du

I dag finns aktiva nattvandringsgrupper i alla Haninges kommundelar, förutom Vega.

Nattvandrarna går i regel om mindre grupper på 3-4 personer, och i områden där man själva, kommunen och polisen anser att det behövs.

För att få nattvandra behöver du vara över 18 år. Nattvandringen kan handla om att lyssna, medla, plåstra om ungdomar eller påkalla hjälp om det behövs. Samtidigt anses närvaron minska risken för våld, personrån, skadegörelse, fylla och narkotikabruk. Vid vissa tillfällen har nattvandrarna fått matbutiker att bidra med kvällsfika, som man erbjudit ungdomar, eller ordnat med fotbollsmatcher. X-Cons Haninge också en egen husvagn som man låter ungdomar få komma in i och värma sig med fika i.

För att komma i kontakt med de olika nattvandringsgrupperna kan du gå in på kommunens sida för nattvandring, eller besöka gruppernas facebook-sidor.

Källa: Haninge kommun, Mitt i

Fria biobiljetter är bara ett steg på vägen för socialtjänsten att få fler nattvandrare.
Inger Dahlberg och Anen Makboul ser Haninges skolor som den stora rekryteringsbasen, och hoppas framöver på ett slags obligatoriskt nattvandringsschema på grundskolorna.
– Vid Tyresös skolor har man ordnat med nattvandringsscheman, och det har gett resultat. Skulle alla Haninges föräldrar ställa upp, så skulle man bara behöva gå kanske två tre kvällar per år. Det gäller att rusta när det är lugnt. Med gemensamma krafter kan vi tillsammans med polisen göra Haninge tryggare för ungdomar på kvällarna, säger Inger Dahlberg.

Såväl polis som socialtjänst tror att skadegörelsen, narkotikabruket och fyllan sannolikt skulle kunna minskas med fler nattvandrare ute. Det är framförallt vid högtider som behovet är som störst. Skolavslutningar, skolstarter, Valborg, Halloween, höstlov, sommarlov och sportlov.

– Fribiljetterna gäller de som går in som nya nattvandrare, och ännu inte gjort sin första nattvandring, säger Anen Makboul.