Ragnhild, 106, är äldst i Sundbyberg

Mitt i Sundbyberg missar inte chansen att fira stans enda 106-åring Ragnhild Eriksson. Äldst i Sundbyberg, och stan trogen sedan 1945.
Mitt i Sundbyberg missar inte chansen att fira stans enda 106-åring Ragnhild Eriksson. Äldst i Sundbyberg, och stan trogen sedan 1945.
Rekordmånga hundraåringar bor i Sundbyberg just nu. Äldst är Ragnhild Eriksson, idag fyller hon 106.

– Jag har ingen hemlighet. Jag har levt ganska vanligt och ätit förståndigt, säger hon.

106 ljus får inte plats på tårtan, men tårta blir det hursomhelst för Ragnhild Eriksson.

Hon är äldst i Sundbyberg, och tycker inte alls att det blivit tjatigt att fira födelsedagar även om det idag är hennes hundrasjätte.

– Det är jättekul att fylla år, och lite häftigt kanske att vara äldst. Men oj vad gammal man blivit, en riktig gammal uggla!

Hon är i både gott och gammalt sällskap. I samma hus på Ekbackens äldreboende bor fyra andra 100-plussare. När en boende en våning upp ojade sig över att passera hundrastrecket kunde Ragnhild säga: ”äh, det är ju rena ungdomen!”.

Ragnhild föddes i Stockholm den 22 februari 1910 och bodde med sina föräldrar på Karlbergsvägen. Hon har varit Sundbyberg trogen sedan 1945 då hon flyttade till ett nybyggt hus på Fredsgatan med maken Harry och dottern Lillevi. När familjen växte gick flyttlasset till en större lägenhet på Duvgränd.

Yrkesmässigt har Ragnhild varit kontorist, hemma har hon gärna spelat piano och målat tavlor.

Lagom till sin 102-årsdag fick hon plats på Ekbacken i Duvbo.

– Jag har alltid trivts i Sundbyberg, jag gillar nog allt här, säger hon.

Sundbybergs befolkning blir allt äldre och piggare, rekordmånga är idag över hundra år. Just nu bor 14 kvinnor och män här som nått den aktningsfulla åldern, och ytterligare fem personer står i år på tur att passera hundra.

Ökningen har varit stadig. För tio år sedan var bara fyra sundbybergare hundra plus och vid folkräkningarna på 80-talet var i snitt en person per år över den magiska gränsen.

Vad är då receptet för ett långt, bra liv? Gammal är äldst, så vi frågar Ragnhild.

– Jag har ingen hemlighet. Jag har levt ganska vanligt och ätit förståndigt. Jag har varit med min familj, familjen är viktigast av allt i livet. Så har jag kunnat vara mycket ute i friska luften, då håller man sig frisk, konstaterar hon.

På somrarna var familjen Eriksson ofta på bilsemester och tältade, på vintern blev det fjällen.

Dottern Lillevi har fler teorier.

– Mamma har aldrig rökt och det blev inte så mycket sprit. Kanske någon enstaka grogg då och då, men annars var det lättöl hemma. Hon har hållit sig frisk hela livet. Som barn hade hon både gulsot och spanska sjukan, jag tror hon byggt upp ett enormt immunförsvar, säger Lillevi.

Birgitta Fahlgren-Sylvén, chef för äldreförvaltningen i Sundbyberg, tror att flera faktorer spelar roll för ökningen av hundraåringar i kommunen.

– Det är en samhällstrend att folkhälsan blir bättre och att vi blir allt äldre. Sjukvården blir bättre, teknik och den medicinska utvecklingen går framåt. Sedan tar många också ansvar för sin hälsa. Budskapet om att det är bra att röra på sig så gott man kan når fram, säger hon.