Rågsved får eget medborgarkontor

Nu får Rågsvedsborna ett eget medborgarkontor.
Nu får Rågsvedsborna ett eget medborgarkontor.
Rågsved har fått ett eget medborgarkontor. Här kan människor få råd och hjälp med allt från att fylla i myndighetsblanketter till att skaffa e-legitimation
Invigningen är på lördag.

Två samhällsvägledare finns på plats i medborgarkontoret, som ligger på Kumlagatan 11. De ska hjälpa Rågsvedsbor att ta del av stadens service och svara på frågor om hur samhället fungerar.

– Vår stadsdel, Enskede-Årsta-Vantör, är väldigt stor. Därför har vi fått uppdraget att se hur vi kan vara närvarande i de områden där stadsdelsförvaltningen inte sitter, säger stadsdelsdirektören Lena Lundström Stoltz.

De som kommer till medborgarkontoret kan få praktisk hjälp med sådant som att fylla i blanketter, söka till förskola och skaffa e-legitimation och mobilt bank-id. De kan också få information om hur samhället fungerar på olika områden – ett sätt att stärka demokratin.

– I vårt lokala utvecklingsprogram prioriterar vi fyra områden i stadsdelen där vi vill vara mer närvarande. Det är Rågsved, Hagsätra, Högdalen och Östberga, säger Lena Lundström Stoltz, och tillägger att beslutet grundats på statistik om ekonomi och social utsatthet.

I Rågsved blir det alltså ett medborgarkontor. Det invigs på lördag klockan 12, av stadsdelsnämndens ordförande Ulf Walther (S). Han berättar hur kontoret ska fungera innan det är dags för tipspromenad med priser, underhållning och popcornmaskin.

– Redan under invigningsdagen kan man också få hjälp med att skaffa e-legitimation  och mobilt bank-id, säger Lena Lundström Stoltz.

I de tre andra prioriterade områdena satsar man på andra saker:

I Högdalen blir det ett Familjens hus, som är tänkt att öppna i slutet av 2017. Det ska vara ett stödcentrum för barn och föräldrar. I Östberga finns ett förslag om ett allaktivitetshus, men något beslut är inte fattat.  I Hagsätra arbetar stadsdelsförvaltningen med våldsförebyggande åtgärder ihop med utbildningsförvaltningen.

– Vi stärker alltså vår närvaro på olika sätt i de fyra områden vi prioriterar, säger Lena Lundström Stoltz.