Nya Rågsveds Folkets hus årets konstarrangör

Rågsved
Fint pris till Nya Rågsveds Folkets hus.
Nya Rågsveds Folkets hus hyllas för sin konstverksamhet och har utsetts till årets konstarrangör.
– Det är superkul och ett kvitto på att vi för ett bra jobb, säger ordförande Leif Rönngren.

Nya Rågsveds Folkets utsågs till årets konstarrangör under Folkets hus och parkers kulturdagar i helgen.

– Det känns jättebra. Det är superkul, vi har jobbat stenhårt i föreningen och det här är ett kvitto på att vi har gjort ett bra jobb, säger Leif Rönngren, ordförande i Nya Rågsveds Folkets hus.

” Med engagemang och glöd har Nya Rågsveds Folkets Hus sedan starten byggt upp en bred konst- och utställningsverksamhet som både innefattar egna producerade konstutställningar, vandringsutställningar och pedagogisk medskapande konstverksamhet för barn.” står det i motiveringen.

– Vi har ett varierat utbud får vi väljer ut utställningar från riksutställningar, men vi upplåter också konsthallen och foajén till lokala konstnärer och föreningar där de kan vis tupp sina alster. Dessutom har vi haft flera barnutställningar där vi bjuder in förskolor och föräldralediga med barn att vara medskapande i utställningarna, säger Leif Rönngren.

Varför är det viktigt för er att arbeta med konst?

– En anledning är att det är viktigt att ge människor i området möjlighet att ta del av kvalitativa utställningar som väcker tankar och kanske provocerar och får en att fundera över samtiden. Den andra anledningen är att vi vet att det är många som har gömmor hemma med skrivet material, fotografier och målningar, men inte har en arena att ställa ut på. Vi vill att fler får den chansen.

Nya Rågsveds Folket hus har också haft en del utställningar som inte visats någon annanstans.

– Vi får människor att åka från Stockholms innerstad hit till Rågsved för att se dem, säger Leif Rönngren.

Ikväll , den 7 februari, är det vernissage för utställningen Next stop Blomstermåla – folkkära artister på turné. Fotografen Conny Brehmer har porträtterat samtliga artister som har uppträtt i Blomstermåla Folkets Hus och i urvalet på konsthallen i Rågsved finns fotografier på många folkkära artister.

Förutom äran att vinna priset får Nya Rågsveds Folkets hus också 10 000 kronor.

– Vi har inrättat en kulturkommitté och hela prissumman kommer att gå till den. Sedan får vi se vad de gör med pengarna. Det kanske kan bli en studieverksamhet kring konst eller foto, säger Leif Rönngren.