ANNONS

Fler vuxna på plats när Rågsveds fritidsgård öppnar igen

stsb, rågsved, muralmålning, grafittivägg. Grafittiväggen utanför Rågsveds Fritidsgård ska med stor sannolikhet målas över. Vad tycker folk?
Rågsved fritidsgård.
I början av september öppnar Rågsveds fritidsgård igen.
Verksamheten stängde i november 2019, eftersom äldre kriminella höll till i lokalerna.
– Nu ska vi bli fler vuxna under kvällarna, säger enhetschefen Arne Bergqvist.
ANNONS

Under sommaren har Rågsveds fritidsgård renoverats. Lokalerna, från 1960-talet, har målats om och mängder av gamla saker har kastats i containrar. Dessutom har man möblerat om och rivit väggar.

Hoppet är att fritidsgården ska bli en trygg plats för områdets tonåringar när den öppnar för dem igen.

– Något fast datum har vi inte än, men det blir troligen i slutet av augusti eller början av september. Med renoveringen vill stadsdelsförvaltningen göra en nystart, säger verksamhetschefen Arne Bergqvist.

Kriminella i lokalerna

Fritidsgården stängde den 13 november. Ett drastiskt beslut med en allvarlig orsak: Äldre kriminella fanns i lokalerna och gjorde tillvaron otrygg både för ungdomar och personal. Personalen lyckades inte få ut dem.

Fritidschefen om Rågsveds fritidsgård: ”Vi nådde vägs ände”

Rågsveds 13–17-åringar hänvisades bland annat till Hagsätra fritidsgård. På stadsdelsförvaltningen startade ett arbete med att skärpa rutinerna och förbättra arbetsmetoderna på fritidsgården.

– Vi ska bland annat samverka mer med föreningar och med kulturförvaltningen, för att kunna vara fler vuxna på kvällarna. Samarbetet med polis och fältare fortsätter förstås, säger enhetschefen Arne Bergkvist.

Fritidsgården ska också få en ny föreståndare. Sjuttio personer har sökt tjänsten.

ANNONS

– Det är ett stort jobb att gå igenom alla ansökningar och ha en bra anställningsprocess, säger Arne Bergkvist.

Sport och grillning i sommar

Det var kvällsverksamheten för tonåringarna som stängde. Fritidsklubben för mellanstadiebarnen fortsatte däremot, på eftermiddagarna. Mellanstadieeleverna är också de som först får komma in i de nyrenoverade lokalerna. Den 23 augusti startar verksamheten för dem.

Strax därefter är det alltså tonåringarnas tur.

– Faktum är att vi haft verksamhet för tonåringarna redan under sommaren, på fredags- och lördagskvällar. Det har varit utomhus och i samarbete med olika föreningar. Det har till exempel varit fotbollsturneringar, basket och korvgrillning, säger Arne Bergqvist.

Kritik från S-politiker

Att Rågsveds fritidsgård har hållit stäng så länge har fått hård kritik. Redan i februari krävde till exempel krävde kommunfullmäktigeledamoten Ulf Walther (S) att fullmäktige skulle trycka på stadsdelsnämnden i Årsta-Enskede-Vantör att öppna gården eftersom den är så viktig för områdets unga.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Bandhagen Årsta Högdalen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.