Rågsvedsbor går samman mot ombildningar

Rågsved mot ombildning är en av många nya Facebook-grupper.
Rågsved mot ombildning är en av många nya Facebook-grupper.
Rågsved mot ombildning är en av många Facebook-grupper som har bildats som en motreaktion på ombildningarna av stadens hyresrätter.
– Det framställs alltid som att en ombildning är bra på alla sätt, och att det inte finns några nackdelar, säger Cecilia Herrström.

Stockholms stads beslut att öppna för ombildning av allmännyttan i flera ytterstadsområden har rört upp känslor på flera håll, bland annat i Rågsved.

Cecilia ”Cicci” Herrström är en av personerna bakom Facebook-gruppen Rågsved mot ombildning. Gruppen har hittills samlat nära 200 medlemmar.

Varför är du och andra i er grupp kritiska till en ombildning av allmännyttan?

– Det handlar om att det alltid framställs som att en ombildning är bra på alla sätt, och att det inte finns några nackdelar. Det vi gör är att vi sprider information om hur en ombildning kan påverka dig som boende när du kanske vill byta lägenhet, säger Cecilia Herrström, som också är ersättare för Vänsterpartiet i kommunfullmäktige.

Hon tycker även att det är ett problem att informationen om ombildningar bara finns på svenska. Därför har gruppen Rågsved mot ombildning försökt att nå ut till människor som inte kan läsa svenska.

– Det blir väldigt svårt att ta in vad det är som sker om du inte kan språket. Vi har arbetat med att ordna översättningar till exempel i vår Facebook-grupp. Det är viktigt att människor vet vad som sker.

Tror du att ni kommer kunna påverka utfallet kring en eventuell ombildning?

– Det är svårt att svara på just nu. Vi väntar på att direktiven gällande en ombildning ska komma, vilket de ska göra om några dagar. Då kommer vi att besluta inom gruppen hur vi tänker att vi vill gå vidare, säger Cecilia Herrström.

Hon tillägger även att hon kommer att försöka påverka utfallet kring en ombildning genom sitt politiska arbete för Vänsterpartiet.

– Jag kommer att försöka göra det jag kan i de kanalerna jag har att nå ut i.

Fakta

Elva stadsdelar har valts ut

Här är områdena där hyresgäster ska erbjudas att köpa sina lägenheter i allmännyttan:

Rinkeby, Grimsta, Husby, Hökarängen, Rågsved, Hässelby gård, Fagersjö, Skärholmen, Bagarmossen, Västertorp och Sätra.

Så här stor andel har allmännyttan i stadsdelarna där områdena ligger:

Farsta: 37,8 procent

Skarpnäck: 28,4 procent

Enskede-Årsta-Vantör: 19,2 procent

Skärholmen: 31,6 procent

Hägersten-Liljeholmen: 17,6 procent

Rinkeby-Kista: 34,4 procent

Hässelby-Vällingby: 25,3 procent

Spånga-Tensta: 21,3 procent

Källa: Källa: Hyresgästföreningen