ANNONS

Rågsvedskille startar app för samåkning

Ghazwan Al-Lami har vuxit upp i Rågsved. Idén till appen fick han i Tyskland.
Ghazwan Al-Lami har vuxit upp i Rågsved. Idén till appen fick han i Tyskland.
Ghazwan Al-Lami, 24, från Rågsved har tillsammans med sin kompis Dilan Feli från Solberga startat en app för samåkning. Fyra timmar efter lanseringen nådde den topplistan på Appstore.
– Vi har kämpat för det här, säger Ghazwan Al-Lami.
ANNONS

I fredags lanserades BrumApp, en ny samåkningsapp. Redan efter fyra timmar hade den tagit sig in på topplistan på Appstore där den nu ligger på plats 42.

Det är två söderortskillar som står bakom appen.

– Det känns jättekul. Vi är från förorten, vi har inte fått saker och ting serverat, vi har kämpat och byggt upp det här. Men vi har aldrig gett upp, säger Ghazwan Al-Lami.

Ghazwan Al-Lami är uppvuxen i Rågsved och hans kompis Dilan Feli är från Solberga, men pluggar nu juridik och ekonomi vid Örebro universitet.

Ghazwan säger att han alltid har velat bli entreprenör och att han tidigare har startat ett limousinbolag och arrangerat stora ungdomsevenemang. Idén till appen fick Ghazwan Al-Lami i Tyskland.

– Jag har syskon som bor i Tyskland och jag har använt en liknande tjänst där. Jag tänkte att det borde finnas en sådan app i Sverige också.

Appen är gratis

Tanken med appen är att är att göra det enklare för människor att samåka mellan städer. Den som exempelvis ska köra till Göteborg och har platser över i bilen kan lägga in det i appen och därmed dela kostnaden för resan med andra.

– Man loggar in med bank-id för att alla ska känna sig säkrare och tryggare. Sedan finns det en chatt-funktion i appen så att man kan bestämma hur resan ska gå till utan att behöva lämna ut telefonnummer, säger Ghazwan.

Appen räknar ut den ungefärliga bensinkostnaden och sedan delar de som reser på bensinen.

ANNONS

Ingen ska tjäna pengar på appen. Men du värnar om miljön samtidigt som du hjälper andra människor.

Ghazwan Al-Lami.

– Ingen ska tjäna pengar på appen. Men du värnar om miljön samtidigt som du hjälper andra människor. Och samtidigt kan du lära känna nya människor, det vill vi förmedla, säger Ghazwan.

Appen är gratis och än så länge tjänar inte Ghazwan Al-Lami och Dilan Feli heller några pengar på den. Men de har planer på hur de ska göra det i framtiden.

ANNONS