ANNONS

Rågsvedskvinna hade 54 katter i lägenheten

Den 60-åriga kvinnan hade 54 katter i sin lägenhet i Rågsved.

Alla omhändertogs av polis. Kvinnan själv anser att hon gjort en god gärning.
ANNONS

Efter larm från grannar omhändertog polisen de 54 katterna från den kvinnans hem i Rågsved.

– Det här är tyvärr vanligare än vad man tror. Folk tror att de gör något bra, säger Lisa Svensson, djurskyddshandläggare vid länsstyrelsen.

Katterna fanns lösa i hela lägenheten, men även inlåsta i en marsvinsbur.

De hade mat och vatten, men kattlådorna innehöll tidningspapper – inte det nödvändiga gruset – och hela lägenheten hade en för hög halt av ammoniak. Merparten av katterna hade rinnande ögon som följd av ammoniakhalten.

Det är inte första gången länsstyrelsen haft med kvinnan att göra. Våren 2008 fick hon ett föreläggande om veterinärvård av sina katter. I december 2008 fick hon ytterligare ett föreläggande och ett tidsbestämt djurförbud.

En privatperson får ha nio katter i sitt hem. Den som vill ha fler måste söka tillstånd från länsstyrelsen. Kvinnan har blivit upplyst om detta, enligt Lisa Svensson, men har inte lämnat in en ansökan. Hon har dock överklagat beslutet om omhändertagandet.

18 av de 54 katterna var tvungna att avlivas, men i dag är katterna nästan 50 stycken igen, eftersom flera av honorna visade sig vara dräktiga. De finns nu placerade på katthem.

Kvinnan kommer att prövas för djurförbud och kan även fällas för brott mot djurskyddslagen, vilket kan ge fängelse upp till två år.

ANNONS
Fakta

Tidigare fall

Tio hundar omhändertogs från olika ägare i Farsta 2010–2011. Hundarna hade utsatts för slag och sparkar av sina ägare. Alla hundar härstammade från samma uppfödare.

En valp hittades död i en påse i Solbergaskogen i mars 2011. Ägaren hade använt den som boxningssäck under flera veckor av ägaren som dömdes till 15 månaders fängelse. Domen har överklagats av både ägaren och åklagaren.Källa: Djurpolisen