Raketbus tar resurser från polis och brandkår

Alexander Jeremic är trött på att polisens och brandkårens tid går åt till att städa upp efter ungdomar.
Alexander Jeremic är trött på att polisens och brandkårens tid går åt till att städa upp efter ungdomar.
Polisen och brandkåren i Botkyrka är trötta på att städa upp efter ungdomar som smäller av fyrverkerier. Uttryckningarna drar onödiga resurser och nu uppmanar man föräldrar att ha bättre koll på sina barn.

Brinnande containers och papperskorgar har blivit en del av vardagen för polisen och brandkåren i Botkyrka – och värre blir det under jul och nyår.

– Ungdomar smäller av raketer och smällare och det skapar oro samtidigt som det stör många boende, säger Alexander Jeremic, uttryckningspolis i Botkyrka.

Uttryckningarna drar värdefull tid från brandkåren men även från polisen som enligt rutinerna följer med på larmen.

– Våra resurser behövs på annat håll. Det är mycket stölder och även trafikolyckor som vi behöver åka på i stället för att åka ut med brandkåren och titta när de släcker en papperskorg, säger Alexander Jeremic.

Polisen vet sedan tidigare att problemen med fyrverkerier och bränder ökar i samband med jul och nyår. Förutom att dra resurser riskerar fyrverkerierna att orsaka olyckor, det har inträffat fall där personer bränt både fingrar och händer. Det är dessutom olagligt för ungdomar under 18 år att köpa eller inneha fyrverkerierna och polisen uppmanar nu föräldrar att ha bättre koll på sina ungdomar.

– Man måste ta ansvar som förälder och kollar vad ungarna gör. Kolla i fickorna om de har smällare, säger Alexander Jeremic.

Han berättar att problemen med fyrverkerierna återfinns på flera ställen i Stockholm, men främst i förorterna och larmen når sin kulmen kring nyår. När polisen kommer i kontakt med ungdomarna brukar de ta med dem hem till deras föräldrar, speciellt om de är under 15 år. Utöver de mindre bränderna kämpar polisen även mot vandalism och under den senaste tiden har det inträffat en hel del bilbränder i Botkyrka.

– Man slår sönder busskurser och sådant. Mycket ofog och vi har haft väldigt mycket bilbränder vilket gör att det blir dyrare för folk att försäkra bilarna i Botkyrka än i många andra kommuner, säger Alexander Jeremic.

Han efterlyser en utökad samverkan mellan aktörer som polis, föräldrar, nattvandrare, Lugna gatan, fältassistenter och liknande krafter.

– Tillsammans kan vi göra en förbättring, säger Alexander Jeremic.