ANNONS

Kvar i stan över påsk – räkna med strul i trafiken

Strul i påsktrafiken.
Räkna med strul i trafiken – under påskhelgen väntas en rad störningar.
Ska du resa bort med tåg i påsk eller stanna kvar i Stockholm? Oavsett kan du räkna med trafikstrul.
Här är alla störningar i trafiken under påskhelgen – och vägarna du ska undvika för att slippa köa.
ANNONS

Påsken betyder upprustning av spårtrafiken – och struliga resvägar för resenärerna. Oavsett om du reser långväga eller bara inom Stockholms län kan det vara en god idé att hålla koll på SL:s information om påsktrafiken.

– Man får räkna med att det kan vara påverkan på just den resa man ska göra, så det är bra att kolla reseplaneraren. För några kan det innebära fler byten och att resan tar längre tid än normalt, säger Claes Keisu, pressansvarig på SL.

Anledningen till att underhållsarbetena sker just under påsken är att många är lediga och inte åker till jobbet, utan lämnar stan.

– Det är färre resenärer som påverkas så därför väljer vi att göra de här arbetena nu under storhelgen.

Getingmidjan stängdes av även under sommaren och resenärerna söderut fick ta sig till Flemingsberg.

Claes Keisu räknar dock med att SL klarar trycket i påsktrafiken – trots de inställda avgångarna.

– Det är inte första gången vi har avstängningar under påskhelgen, det har vi gjort många gånger tidigare och det brukar fungera rätt bra.

Här är alla trafikstörningar under påskhelgen:

ANNONS

Tåg – mer trängsel på pendeln

Den mest trafikerade tågsträckan i Sverige, den så kallade Getingmidjan mellan Stockholms central och Södra station, stängs av i påsk. Arbetet med att rusta upp sträckan pågår från skärtorsdagen 18 april klockan 22.00 till 23 april klockan 05.00.

Räkna med mer trängsel på pendeltågen då både vanliga resenärer och fjärrtågsresenärer får samsas i Citybanan, Stockholm södra och Flemingsberg. SL har satt in extra personal för att guida resenärerna till rätt tåg.

Om du åker tåg söderifrån får du kliva av på Stockholms södra eller Flemingsbergs station för att ta pendeltåget till Stockholm city. Ska du sedan resa vidare norrut med fjärr- eller regionaltåg går du från pendeltågsstationen till Stockholms central där de tågen avgår.

Tåg från norra Sverige stannar på Stockholm central, men ska du vidare söderut får du åka pendeltåg mellan Stockholm City och Stockholms södra eller Flemingsberg. Därifrån kan du sedan fortsätta med fjärr- eller regionaltåg.

Roslagsbanan – bussar ersätter

Under påsken är det dags för underhållsarbete på Roslagsbanan och såväl Kårsta- som Österskärslinjerna påverkas. 18 april kommer Österskärstågen att vända vid Åkers Runö. De som ska till Åkersberga, Tuna gård eller Österskär får ta ersättningsbuss 28M. Bussarna kommer att ansluta till tågen i Åkers Runö.

Under de följande röda dagarna, 19–22 april, går inga tåg till eller från Kårsta och Österskär. I stället får man ta buss 27B, 27D och 27K (Kårstalinjen) samt 28B, 28D, 28m och 27R (Österskärslinjen) från Danderyds sjukhus. Kundvärdar som visar rätt kommer att finnas vid Danderyds sjukhus mellan 9 och 19 under avstängningen.

Tågen på Näsbyparkslinjen rullar till och från Stockholms östra som vanligt.

Kaos på gröna linjen. Gullmarsplan

Bild från Gullmarsplan under sommarens trafikkaos då gröna linjen stängdes av mellan Slussen och T-centralen.

Tunnelbanan – gröna linjen ställs in

Mellan 21 och 22 april kommer tunnelbanas gröna linje att ställas in mellan Slussen och T-Centralen. Avstängningen beror på en planerad reperation av Söderströmsbron.

Röda linjen kommer dock fortsatt gå som vanligt med ett par extrainsatta avgångar för mellan Liljeholmen och Tekniska Högskolan för att det ska bli mindre trångt för resenärerna.

Pendeltåg – flera avstängningar

Pendeltågen ställs in mellan Hemfosa och Nynäshamn mellan 16 och 22 april och ersätts med buss till Västerhaninge.

Mellan 18 och 22 april ställs pendeltågen in mellan Sundbyberg och Jakobsberg och ersätts av buss till tunnelbanan. Buss 43H går mellan Jakobsberg och Hjulsta torg i båda riktningar.

Buss 43S går Jakobsberg–Barkarby–Hjulsta–Spånga. Vid Tenstavägen i Hjulsta kan du byta till tunnelbanans blå linje 10. Buss 43A kör Kungsängen–Kallhäll–Akalla mellan klockan 05 och 22 på vardagar och 08 och 21.15 på helgdagar.  Byt till t-banans blå linje 10 i Akalla.

Anledningen till de inställda tågen är att Trafikverket bygger nya växlar utanför Nynäshamn samt bygger ut Mälarbanan med två nya spår mellan Stockholm och Kallhäll.

Ett nattåg på pendeltågets linje 41 stannar inte vid Upplands Väsby vissa vardagnätter. Det här beror på ett banarbete på spåret närmast plattformen.

Köer i trafiken.

Vägtrafiken – här blir det köer

För dig som ska köra bil i påsk har Trafikverket sammanställt en karta över vägar med tät trafik under påskhelgen. Bland de hårdast trafikerade vägarna hittar vi E4 norr om Stockholm i riktning mot Uppsala, riksväg 70 mot Dalarna, samt E4 söderut mot Norrköping.

Med hjälp av data från tidigare påskhelger har Trafik Stockholm tagit fram prognoser för årets påsk. De flesta lämnar Stockholm på skärtorsdagen. Trafiken i city och på de stora vägarna ut från Stockholm väntas bli mer intensiv än en normal fredagseftermiddag.

På E4/E20 söderut väntas köerna uppstå redan vid lunch vid Motorvägsbron i Södertälje. Köerna sprider sig mot Stockholm och väntas avta vid 19-tiden. Även på E4 mot Uppsala förväntas köer bildas vid lunch och sprida sig från Stora Wäsby. Köerna här håller i sig till 19-tiden. På E18 mot Enköping kan köer uppstå vid Tensta/Rinkeby mellan klockan 13 och 17.

Annandag påsk är den stora hemresedagen. Trycket i trafiken är då som störst från lunch och fram till kvällen. Mellan klockan 14 och 16 kan man förvänta sig köer på E4 Uppsalavägen mot Stockholm. På E4/E20 mot Stockholm finns det risk för köer i Södertälje och förbi Hallunda.

På E4, från Gävle norra upp till Tönnebro har polisen beslutat om omkörningsförbud på skärtorsdagen mellan klockan 13 och 20. På annandag påsk råder omkörningsförbud mellan klockan 13.00 och 20.00 på samma sträcka söderut.

Trafikverket tipsar bilister om att att starta resan utvilad och i god tid, välja större vägar med mitträcken och trafiksäkerhetskameror, ta regelbundna raster och tänka på att det kan råda vinterväglag på vissa håll. Sist men inte minst – glöm inte bort att hålla hastigheten.