Räknar med en kick på lördag

Jennie Widegren är trippelaktuell. Hon är ansvarig för dansnumren till lördagens invigning av Friends Arena, koreograf till X Factor och snart står hon åter på scen i nytolkningen av Svansjön.
Jennie Widegren är trippelaktuell. Hon är ansvarig för dansnumren till lördagens invigning av Friends Arena, koreograf till X Factor och snart står hon åter på scen i nytolkningen av Svansjön.
Hon har frågat sig varför hon utsätter sig.

– Men känslan när det fungerar är mäktig – en kick, säger Jennie Widegren, ansvarig för dansnumren till invigningen av Friends arena.

På lördag invigs den nya national-arenan i direktsändning med vad som kallas den största och mest påkostade scenproduktionen i landet – någonsin.

– Min uppfattning är att föreställningen blir mer personlig än vad man kanske förväntar sig av ett gigantiskt projekt. Ja, svensk, vacker och mjukare i framtoningen, säger Jennie Widegren.

Som en av grundarna till danskompaniet Bounce är hon en minst sagt erfaren dansare, men också koreo-graf, som har jobbat med artister som Carola, Liza Minelli och koreograferat musikalen Romeo & Julia med Fredrik ”Benke” Rydman. Nu är hon ansvarig för 72 dansare som ska fylla scenen i den lokal som kan ta en publik på 65 000 personer och vars tak är lika stor som tolv normalstora villaträdgårdar.

– När man står upp i arenan och ser långtradare köra in och man tycker att de är små och söta, då förstår man hur stor den är.

Utmaningen är just storleken – både på arenan och produktionen. Som att klocka hur lång tid det tar att gå upp på scenen. Eller inse hur stor en cirkel med 72 dansare är.

– Det är läskigt med ett sådant stort projekt, och svårt. Det är mycket som kan få fel. Men känslan när det fungerar är mäktig – en kick. Dessutom är det sjukt lärorikt att få möta så många fantastiskt duktiga människor. Det är verkligen a-laget, säger hon.

För det var svårt att säga nej när Colin Nutley, som regisserar scenshowen, ringde och ställde frågan.

Men det blir långa dagar – vanligtvis närmare 13 timmar fyllda med arbete. Förutom invigningen jobbar Jennie med koreografin till TV4:s fredagsunderhållning X Factor. Dessutom närmar sig nypremiären av nytolkningen av klassikern Svansjön som sålde fulla hus i vintras.

– Jag driver också dansskolan House of shape samtidigt. Ja, det är mycket den här terminen. Jag har jobbat så länge att jag blir erbjuden fantastiska jobb som är svåra att säga nej till.

Men samtidigt har hon blivit bättre på att ha fritid, att skriva in den i kalendern. Och lugnet hittar hon sedan sju år tillbaka på Lilla Essingen.

– Jag älskar ön. Det är min lilla avskilda oas, utan insyn. För mig, som har ett yrke som går ut på att folk tittar på mig, är det väldigt härligt att bo på en plats där ingen ser mig.

Svårt att säga nej när Colin Nutley ringde.jenny widegren

Fakta

Invigs på lördag

Friends arena invigs i direktsändning genom en 90 minuter lång scenshow på lördag, den 27 oktober.

Regissör är Colin Nutley. Han tolkar ”Svenska ögonblick” som beskrivs som en resa genom den svenska musikskatten.

Gamla klassiker och nyskrivet material utlovas, med allt från jojk och opera till hårdrock.

Roxette, The Hives, Icona Pop, First Aid Kit, Loreen, Tomas Ledin och Tommy Körberg är några av de medverkande artisterna.Källa: Friends Arena