ANNONS

Gamla siffror till grund för förslag på höjda tomträttshyror

Småhus som hyr tomträtter av staden ska i snitt få 27 procent högre årshyra, enligt ett förslag från exploateringsnämnden.

Men siffran stämmer inte - den genomsnittliga höjningen blir nära 40 procent.

Exploateringskontoret har nämligen gjort sin beräkning på gamla taxeringsvärden, enligt en granskning av Villaägarnas riksförbund.
ANNONS

Det var i april som exploateringsnämnden föreslog nya regler för tomrättsavgälder för småhus. Förslaget innebär att hyrorna för de småhus som förnyar tomträttsavgälderna vart tionde år höjs enligt en ny formel. Hyran får dock inte mer än fördubblas och max höjas med 18 000 kronor.

För att avgöra om förslaget var skäligt hade exploateringskontoret tagit fram en konsekvensbeskrivning på hur förslaget skulle slå mot de hushåll som hyr tomträtter från staden i dag. Konsekvensbeskrivningen visar att hyrorna i snitt höjs med 27 procent, eller 3 455 kronor, per år.

När Villaägarnas riksförbund granskar förslaget visar det sig att beräkningarna är felaktiga.

– Vi har analyserat förslaget och begärt uppgifter om alla tomträtter. När vi gjorde det upptäckte vi att de räknat på 2012 års taxeringsvärden i sin konsekvensbeskrivning. Men efter det har det ju kommit in nya taxeringsvärden för 2015 och det är självklart att man borde ha räknat på den nuvarande summan inför beslutet i nämnden. Det här kommer att slå mycket hårdare än vad de trodde, säger Lena Södersten, jurist på Villaägarnas riksförbund.

Enligt exploateringsnämndens konsekvensbeskrivning innebär förslaget höjningar för ungefär 4 500 tomträtter. Den rätta siffran är 4 870 enligt Villaägarna. Det felaktiga beslutsunderlaget visar att 990 tomtätter i Stockholm sänkt hyra. I själva verket uppgår den siffran till endast 216 tomter.

Jan Valeskog (S), ordförande för exploateringsnämnden, menar att de nya taxeringsvärdena för 2015 inte fanns tillgängliga då exploateringskontoret gjorde sin konsekvensbeskrivning.

– Det är inte fel, de nya siffrorna kom in senare. Men vi kommer självklart ta hänsyn till de nya siffrorna i det slutgiltiga beslutet, nu är förslaget ute på remiss för att just få in synpunkter, säger han.

Villaägarna är också kritiska till förslaget att nya regler angående tomrättsavgälder i framtiden ska tas i exploateringsnämnden och inte gå igenom flera instanser.

– Nu har man tid att lämna synpunkter, men om det här förslaget går igenom kan de klippa till hur snabbt som helst. Om jag hyrde en tomträtt skulle jag vara ganska orolig, säger Lena Södersten.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.