Krog ljög: Lamm och räkor var inte vad gästerna trodde

Lamm. Räkor. Restaurang.
Gästerna fick inte det som utlovades i menyn. Nu måste krogen skärpa sig.
Lammfilén var i själva verket får och räkorna var en billigare och mer miljöskadlig variant än man utlovade. Nu måste en krog i Österåker sluta lura sina kunder. Det har kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd beslutat.

Miljöboven tigerräkor, istället för miljövänligare men dyrare kungsräkor och får i stället för lamm. Det vad vad intet ont anande matgäster fick på en krog i Österåker.

Nu måste restaurangen ändra i menyn så att man inte lurar sina kunder.

Det har miljö- och hälsoskyddsnämnden (MHN) beslutat.

Fusket avslöjades vid oanmälda livsmedelskontroller – senast förra veckan.

Gäster trodde de fick miljövänliga räkor

När hälsoskyddsinspektören frågade efter kungsräkorna på menyn visade krogpersonalen i stället upp tigerräkor och berättar att de var de enda räkor man hade.

Tigerräkor odlas och anses vara en allvarlig miljöbov. Därför väljs de bort av många konsumenter, skriver MHN. Vildfångade kungsräkor däremot räknas som mer miljövänliga och är dyrare.

Dyrt kött byttes mot billigare

Även när det gällde lammkött ska restaurangen ha lurat kunderna. I menyn stod på flera ställen att rätterna innehöll lammfilé. Men vid en tidigare inspektion visade det sig att lammet i själva verket var får.

Efter inspektionen skärpte sig krogen, men bara lite – och började servera lammytterfilé istället för den utlovade lammfilén.

”Filé är en dyrare styckningsdetalj än ytterfilé. Att som i det här fallet kalla fårytterfilé/lammytterfilé för lammfilé är därför att lura konsumenten på flera sätt. Konsumenten får betala ett högre pris för en billigare produkt av annan kvalité än förväntad” skriver MHN.

Krogen har fått en vecka på sig att sluta luras.