Protester mot ökad stress på infartsparkeringarna

Max 12 timmar på alla infartsparkeringar i kommunen sedan början av veckan.
Max 12 timmar på alla infartsparkeringar i kommunen sedan början av veckan.
Över en natt har kommunen halverat hur lång tid man får stå på infartsparkeringarna. Skyltarna började komma upp i början av veckan och har lett till starka reaktioner bland invånarna i kommunens norra delar.
Både förvaltning och politiker lovar nu att se över beslutet. Men att ändra på det kan ta tid.

– Jag arbetar heltid på Kungsholmen i Stockholm, det innebär åtta timmars arbete och en timmes lunch, säger Marie-Louise Olsson som bor på landet,en mil från Brottby.

För henne kan pendlingen ta tre timmar tur och retur.

– De nya reglerna gör det omöjligt för mig att träna, gå på bio eller träffa vänner efter jobbet. Och det är omöjligt att arbeta övertid, vilket ibland är nödvändigt.

Får ta bilen till stan

Susanne Larsson bor i Lövsättra och tar 676:an från Brottby in till jobbet som chefsjurist på en bank i innerstan .

– Jag har arbetsdagar på upp till tolv timmar och kan inte komma och hämta bilen inom tolv timmar. Jag kan inte gå, jag är reumatiker och har knäprotes. Efter det här har jag redan beställt en p-plats i centrala Stockholm. Men jag skulle hellre kunna fortsätta åka kommunalt i stället för att tvingas ta bilen igen.

Inget skriftligt

När hon ville ta del av beslutet fick hon reda på att något sådant inte är diariefört. Mitt i Vallentuna ställer samma fråga och får svar av chefen på kommunens gatu- och parkavdelning Johan Carselind att ”Det finns inget beslut i pappersform då beslutet är taget på delegation”. I detta fall betyder det att en tjänsteman fattat beslutet. Mitt i Vallentuna har utan resultat sökt tjänstemannen.

 

Bakgrunden är att långtidsparkeringarna i centrala Vallentuna ofta är överfulla. För att få bukt med det problemet beslutade politikerna i november om elvatimmarsparkering vid Kragstalunds station.

– Vi vet att det är många som står väldigt länge på långtidsparkeringarna. Det blir till och med skrotbilar som måste forslas bort. Så det är orsaken till beslutet. Men vi kommer troligtvis att se över det här igen, säger Johan Carselind.

Längre restid

Den 3 april la kommunen upp en text på hemsidan om att man inför tolvtimmarsregel vid infartsparkeringarna. Man får dock klicka några gånger för att hitta den.

– Vi tyckte att tolv timmar räcker. Normalt tar det ju bara trekvart från Vallentuna till City, säger Johan Carselind.

Men från Frösunda eller Kårsta tar det en timme, om det är förseningar på tåget eller bussen förstås ännu längre tid. Och det finns ju resenärer som ska längre än till City.

– Ja, jag har inget bra svar. Det är alltid någon som blir arg, säger Johan Carselind. 

Bengt-Åke Grip, M, är 1:e vice ordförande i teknik- och fastighetsutskottet.

Ändring kan dröja till juni

– Det här måste vi reda ut. Det är vad vi kan göra som politiker, det är vårt uppdrag som folkvalda, säger han och lovar att ta upp frågan på nästa möte i maj för att ett beslut ska kunna fattas i när utskottet träffas nästa gång i juni.

Så när kan glesbygdsdelarna av kommunen få längre p-tider?

– Om vi kör med omedelbar justering förmodar jag att det gäller från och med att det är justerat.