ANNONS

Rammades av bil vid korsningen

Lucas Högsander, 11 år, hade bråttom till fotbollsträningen.

Han gick mot rött – och blev påkörd av en smitare.

Enligt NTF kan det dröja till 12-årsåldern innan barn är redo för komplicerad trafik.
ANNONS

– Jag såg inte så mycket när jag flög i luften. Allt snurrade bara runt, säger Lucas Högsander.

Det var för två veckor sedan som 11-årige Lucas Högsander från Hammarby sjöstad blev påkörd när han skulle till fotbollsträningen. Han var lite sen så han sprang ut i korsningen mellan Sveavägen och Odengatan – trots att det var rött.

– Jag såg ju att det kom bilar, men jag tyckte att de var långt borta och trodde att jag skulle hinna över, säger han.

I stället blev han påkörd av en bil, flög upp på motorhuven och hamnade i en snödriva.

Lucas Högsander berättar att föraren gick fram till honom och sa förlåt och frågade hur det gick. Lucas svarade att det var okej, men när han reste sig upp kunde han inte stödja sig ordentligt på benet.

Föraren frågade varken om han kunde kontakta hans föräldrar eller om han behövde skjuts någonstans. Inte heller lämnade han sitt namn eller nummer.

Lucas egen telefon var urladdad och han var omtumlad efter olyckan och mindes inte telefonnumret till sina föräldrar så han fick haltande ta sig hem med tunnelbana och buss.

– Han bröt ingenting men hela benet var svullet och bandagerat. Han hade skador på ligamenten och fick gå på kryckor, säger hans mamma Kristina Schollin-Borg.

Hon är väl medveten om att Lucas gjorde fel som gick mot rött men hon är också besviken på förarens agerande.

ANNONS

– Om man har kört på ett barn så kontaktar man väl någon anhörig och ser till att barnet kan komma hem.

Den som varit inblandad i en trafik-olycka är skyldig att stanna, hjälpa till och att identifiera sig. Gäller det barn ska man även kontakta vårdnadshavare, uppger C G Wrangel, chef för trafikpolisen i City.

– Annars är det smitning och det är ett brott, säger han.

Att Lucas inte trodde att bilen skulle hinna fram så fort är kanske ingen slump. Enligt Lotta Frejd Malmqvist på NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, dröjer det upp till tio till tolvårsåldern innan barn är mogna att ge sig ut i komplicerade trafikmiljöer.

– Vägen till och från fritidsaktiviteter är många gånger farligare än skolvägen eftersom vi har gjort mycket för att säkerställa den, men kanske inte alltid tittar på den andra delen, säger hon.

Åsa Lindgren, trafikpedagog trafikkontoret tycker att trafiksituationen för barn i innerstan blir allt viktigare.

– Det är fler barnfamiljer som bor kvar i stan i dag än tidigare. Då måste vi också anpassa staden mer efter barnen, säger hon.

Viktigast när det gäller barn är att hålla låga hastigheter.

– Barn tycker att bilar kör för fort. I dag har vi ju mer trafik och det blir mer komplicerade situationer. Barn har svårare att uppfatta trafiksituationer än vuxna – dels för att de är kortare, dels för att de inte har ett utvecklat vid- vinkelseende. Det utvecklas först när man är 12 år, säger Åsa Lindgen.

Lucas hade bråttom till fotbollsträningen. I korsningen Sveavägen/Odengatan blev han påkörd av en bilist.