Rån i Täby kan ha koppling till mord

För en månad sedan rånades ett växlingskontor i Täby centrum. Nu är tre män häktade – en för rånet och två för mordet vid Brommaplan. Polisen tittar nu på kopplingar.

Flera gärningsmän, varav en eller flera var beväpnade, rusade in på ett växlingskontor i Täby centrum strax efter klockan 10 på onsdagsförmiddagen den 22 juli.

Senare på natten sköts en 19-åring till döds i Bromsten i Västerort och natten därpå sköts en 16-årig pojke ihjäl vid en bensinmack i Brommaplan.

Polisen har nu beslutat att samordna utredningarna.

– Vi jobbar på bred front och tittar på olika beröringspunkter. Men än är det är lite för tidigt att säga något om eventuella samband, säger Lars Byström, polisens presstalesperson.

Mannen som misstänks för rånet i Täby greps samma dag och sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för grov stöld. Han kommer troligen att stanna i häktet, trots att inget åtal väckts än.

– Det är åklagarens beslut, men det är ett grovt brott och det finns fortfarande andra män på fri fot, säger Lars Byström, som förklarar att risken är stor att mannen skulle kunna förstöra utredningen om han släpps ut.

De andra två männen, som är i 20-årsåldern, greps förra fredagen och är häktade på sannolika skäl misstänkta för mordet vid Bromma-plan. Lars Byström kan inte svara på om de tre männen är bekanta, och även om de skulle känna varandra betyder det inte att de begått brotten ihop, menar han.

I början klassade polisen morden och rånet för en särskild händelse, vilket innebar att de kunde utnyttja resurser från hela länet för att avvärja nya dåd. Nu har de, enligt Lars Byström, vissa resurser som underrättelsetjänst och spaningsgrupper som kan hantera om det skulle uppstå indikationer på att liknande gärningar är på gång.

Vilka indikationer kan det vara?

– Vi får information från alla håll. Det kan till exempel vara en mamma som ringer och är orolig för att hon hört något, säger han.

Efter dåden satsar polisen på trygghetsskapande åtgärder i västerort med fler poliser i områden som kan vara oroliga. I Täby har de bedömt att det inte behövs.

Det finns ­fortfarande ­andra män på fri fot.Lars Byström, polisen