Fängelse efter brutalt rån och rånförsök i Tullinge och Salem

En personen har nu dömts för rån och rånförsök.
En personen har nu dömts för rån och rånförsök.
Rånare slog till mot både Quickstore i Salems centrum och Pressbyrån i Tullinge gård samma dag i januari.
Det ensamma butiksbiträdet i Salem blev slagen med en pall och en pistolatrapp i huvudet.
I Tullinge blev butiksbiträdet indragen på ett bakrum och hotad med knivhugg i benet.

Det var på förmiddagen den 16 januari som rånare slog till mot två mindre butiker i Salem och Tullinge.

I Salem blev ett ensamt butiksbiträde överfallen av två personer på ett bakrum på Quickstore i Salems centrum.

Hänsynslöst att vara flera och ge sig på en ensam person

Leutrim Kadriu, målsägarbiträde

Pall i huvudet

Mannen som är 20-årsåldern har i förhör berättat att han fick ta emot flera slag, både med ett pistolliknande föremål och med en pall i huvudet.

– Hänsynslöst att vara flera och ge sig på en ensam person på det här sättet, säger Leutrim Kadriu som är målsägarbiträde för den drabbade i Salem.

Fakta

Två män dömda

21-årig man.

Dömd till fängelse i 3,5 år för tre fall av rån (ett av dem i Tullinge), ett rånförsök (Salem), hot mot tjänsteman, ofredande, ringa narkotikabrott, brott mot knivlagen och olovligt brukande av fordon.

27-årig man.

Dömd till två års fängelse för rån i Vendelsö. Friad från rån i Tullinge, och friad från försök till rån i Salem.

Väntande bil

Mannen gjorde motstånd och de två männen försvann tomhänta till en bil som väntade på parkeringen utanför Salems centrum. Södertörns tingsrätt har nu dömt en man i 20-årsåldern som var bosatt i Tullinge för rånförsöket i Salem.

Pressbyrån i Tullinge

Förutom rånförsöket i Salem har tingsrätten kommit fram till att han deltagit flera andra rån och rånförsök, däribland ett rån mot Pressbyrån i Tullinge gård bara en halvtimme efter rånförsöket i Salem.

– Det är viktigt för både folk och butiksägare att det kommit en fällande dom, säger Leutrim Kadriue.

Rån Tullinge Pressbyrå

Blommor till de anställda efter rånet på Pressbyrån i Tullinge gård. Foto: Stefan Källstigen.

Halvtimme mellan brotten

Efter rånet i Salem fortsatte färden mot Tullinge. Bara en halvtimme efter brottet i Salem blev Pressbyrån i Tullinge gård rånat på tobak, lotter och frimärken. Även här blev ett ensamt butiksbiträde utsatt. Rånarna släpade med sig butiksbiträdet in på ett bakrum där hon hotades med med knivhugg i benet och till livet om hon inte gjorde som rånarna ville.

Granne fattade misstankar

I samband med rånet i Tullinge var ett stort polispådrag igång och redan vid lunchtid samma dag gjorde polisen husrannsakan i en bostad i Tullinge. En uppmärksam granne hade fattat misstankar efter att hon sett den hastiga bilfärden fram till huset vilket tillsammans med bland annat dna-bevisning var avgörande för en fällande dom vad gäller rånförsöket i Salem och rånet i Tullinge. Mannen nekar till brotten.

Däremot säger domen inget om det är klarlagt att den dömde mannen som också döms för två andra rån, i Vendelsö och Enskede, gjort sig skyldig till våldet mot butiksbiträdet i Salem.

Annan man dömd

En annan man som enligt åklagaren var med vid rånförsöket i Salem och rånet i Tullinge frias däremot. Enligt domstolen är det däremot klarlagt denne person var med vid rånet i Vendelsö. Han har nu dömts till fängelse i två år mot sitt nekande.

– Min klient är fortfarande påverkad av det som hänt. Men det blir bättre för varje dag och med domarna känner han att han kan gå vidare, säger Leutrim Kadriu.

Domen föll den 31 maj vid Södertörns tingsrätt. Mannen som dömts till två års fängelse har överklagat domen. Den andre mannen och åklagaren har fram till den 1 juli på sig att överklaga.