Min lokala hjälte

Rånad på klocka för kvarts miljon – rånarna jagades med rottweiler

En rottweiler skrämde rånarna på flykten.
En rottweiler skrämde rånarna på flykten.
Klockan är gjord av roséguld.
Klockan är gjord av roséguld.
En Östermalmsbo blev rånad på sin armbandsklocka, värd 250 000 kronor, i närheten av sin bostad. Trots att han hotades med vad som såg ut att vara en pistol släppte han sin rottweiler på rånarna. Efter en tjuvjakt där flera vittnen deltog kunde en av rånarna gripas utanför Sophiahemmet.

Östermalmsbon stod och pratade i telefon efter att ha parkerat sin bil på Rådmansgatan. Han var vänd mot bilen när två maskerade män i 20-årsåldern kom fram. Den ena tryckte ett pistolliknande föremål, som senare visade sig vara en så kallad soft air gun, mot hans haka och skrek åt honom att han skulle ge ifrån sig sin mobil och sin klocka medan den andre höll fast honom.

Han lämnade då över sitt armbandsur, en dyrgrip från 1920-talet värd 253 000 kronor, och sin telefon.

Enligt vad han själv uppger i förhör släppte han sedan ut sin hund, en rottweiler, ur bilen medan rånarna en kort stund var upptagna med att titta på sitt byte.

Rånarna flydde då därifrån upp mot Valhallavägen. Rånoffret och hunden sprang efter. Under tiden skrek han åt förbipasserande att han blivit rånad och att någon skulle ringa polisen. Därefter tycks rånarna ha sprungit åt olika håll.

En man som kom gående på Valhallavägen hörde ropen och hann ikapp en av rånarna. Han lyckades få ner honom på marken och höll kvar honom tills polisen kom.

Under polisförhören var rånarens svar på alla frågor ”inga kommentarer”. Men han tycks därefter ha ändrat inställning.

– Han erkände under rättegången, säger hans advokat Carl Henning Möllerström.

Den rånade mannen säger sig ha blivit mycket skärrad av rånet. Dagen därpå eskorterades han till jobbet av tre livvakter. Dom faller om några dagar.

Mitt i har tidigare berättat om att stölder av dyra klockor har blivit vanligare under de senaste åren. Under andra halvan av 2014 stals till exempel klockor från innerstadshandleder till ett värde av tre miljoner kronor.

Men enligt Peter Enell på Norrmalmspolisen har 2016 varit lugnare.

– Anmälningarna har gått ner med 15 procent i år jämfört med 2015. Det går inte säga exakt vad det beror på, men det kan vara en ökad medvetenhet från allmänheten, att vi har gått med info om stölderna och att det är knöligare för tjuvarna att sälja klockorna, säger han.