ANNONS

Rånade äldre kvinnor på guld

Den 76-åriga kvinnan skulle just gå in genom porten – då ryckte en man till sig hennes guldhalsband.

Bara 30 minuter senare såldes smycket till en butik i city.
ANNONS

Rånet inträffade den 29 juni 2011. Den 76-åriga kvinnan hade tagit ut pengar vid bankomaten på Erik Dahlbergsgatan och var på väg hem.

När hon gick in på innergården till bostaden på Östermalm märkte hon att en man följde efter henne.

Han gick fram och frågade ”om det var bra med henne” – för att sedan blixtsnabbt rycka till sig den guldkedja hon bar runt halsen.

Nu har två bröder, 26 och 30 år, åtalats för elva överfall mot äldre kvinnor runt om i Stockholm.

Enligt åtalet har de riktat in sig på kvinnor som tagit ut pengar vid bankomater, för att därefter råna dem på pengar och smycken.

Polisens bevisning består av övervakningsfilmer och telefonavlyssning.

En av männen syns bland annat på övervakningsbilder i samband med att den 79-åriga kvinnan tog ut pengar vid bankomaten.Bara 30 minuter efter rånet sålde hans bror hennes smycke i en butik i city.

Han fångades på film i butiken och skrev dessutom under ett försäljningskvitto med sitt riktiga namn. Polisen kom halsbandet på spåren efter att ha hittat kvittot bland mannens ägodelar.

Båda männen förnekar brott.

ANNONS

– Han förnekar alla anklagelserna. Han har inte varit på platsen och har inte med det här att göra, säger Jan Freij, advokat till den 30-åriga mannen, som tidigare har dömts för häleri för att ha sålt kvinnans guldkedja.

– Det finns teknisk bevisning som kan vara besvärande för honom, men han förnekar brott ändå, säger Peter Mutvei, advokat till den 26-åriga mannen.