ANNONS

Hon pistolhotades av bilrånare i sitt hem

När kvinnan öppnade dörren såg hon två maskerade män.
När kvinnan öppnade dörren såg hon två maskerade män.
Sent på kvällen ringde det på dörren till Täbyvillan. Utanför stod två maskerade män. I rummet intill låg hennes barn och sov.
– Jag tänker ofta att jag aldrig skulle ha öppnat dörren, säger hon.
ANNONS

I juli rånades en kvinna i Täby i sitt hem, något Mitt i tidigare har rapporterat om. Rånarna var egentligen bara ute efter en sak – en svart Mercedes som stod parkerad utanför huset.

– De var maskerade och hade en pistol. Jag trodde inte något sådant här skulle hända i Sverige. Det var ett helvete och något jag tänker på varje dag, säger kvinnan som vill vara anonym.

Klockan var runt 23 när de två männen knackade på och sa att det var grannen så kvinnan öppnade dörren. Hon pekar in i ett rum med en säng och en garderob mitt emot entrédörren. Där låg hennes barn och sov den där natten rånarna tog sig in.

– Vi gick in i hallen och jag sa att jag hade sovande barn hemma. En av dem tittade in i barnrummet och stängde dörren försiktigt. Han sa till mig att vara tyst och lugn och bad mig om bilnyckeln.

Var ute efter bilnyckel

Kvinnan hyr en del i en villa i Täby och hade inte den bilnyckeln i sin del då det inte är hennes bil. Ägaren till både bilen och huset var utomlands. Hon sa till rånarna att hon inte hade nyckeln till den bil de var ute efter.

Han sa om jag ljög och han hittade bilnyckeln skulle de döda mig

– De roffade åt sig smycken, halsband och klockor men det var för bilen de hade kommit. Han sa att om jag ljög och han hittade bilnyckeln skulle de döda mig, säger hon och tar sig runt den nakna halsen där ett halsband tidigare suttit.

ANNONS

Rånarna tvingade henne att logga in på mobilbanken. Foto: Åsa Sommarström

Tvingade kvinnan logga in på banken

Rånarna fick tag i en bilnyckel till en annan Mercedes. Sedan tvingade de henne att logga in på mobilbanken innan de körde iväg med den stulna bilen.

– På bankkontot hade jag 12 000 kronor men de lät de vara. Då hade jag nog tur. Vid ett rån i Sollentuna hade rånarna visst tvingat med sig personen till en bankomat.

Efter att rånarna lämnat huset sprang hon och knackade på hos grannar för att få hjälp att ringa till polisen.

– Allt som allt tog det kanske fem minuter men det kändes som fem timmar eller dagar. Jag tänker hela tiden på vad som hade hänt om barnen vaknat eller vad som hade hänt med dem om rånarna hade dödat mig.

Är inte trygg hemma längre

Mannen som äger huset och bilen rånarna ville åt vill också vara anonym.

– Även om det inte var jag som blev utsatt känns det som att jag har blivit våldtagen. Det är en hemsk känsla och jag är orolig hela tiden. Jag har insett att ens hem inte längre är ens borg. Nu vill jag inte ha altandörren öppen och måste tänka på vilka fönster jag öppnar, säger han.

Mannen tror att tjuvarna fick vetskap om bilen via en annons på Blocket. I juni lade han ut en speciell Mercedes till försäljning och tror att de har slagit upp hans telefonnummer för att veta var just den bilen fanns.

Drabbad tidigare

Det är inte första gången han har drabbats för brott och tycker att polisen gör ett bra arbete men vädjar både till polis och media att vid sådana här fall gå ut med mer information.

– Skulle man gå ut med fler signalement på brottslingar eller som i det här fallet bilder på min stulna bil kanske någon har sett den och kan tipsa. En annan sak är att polisen borde ha bättre tillgång till alla vägkameror, där kanske man kan få bild på tjuven.

Polisen misstänker liga

Under juli har flera bilrån ägt rum över de norra Stockholmsförorterna. Gärningsmännen har vid samtliga tillfällen fokuserat på att stjäla bilar av dyrare modell och polisen utreder just nu om det finns ett samband.

– Vi tittar just nu på signalementsuppgifter, om det finns beröringspunkter, för att se om det kan vara samma personer som är i farten, sade Lars Byström till Mitt i under förra veckan.

Än har inga misstänkta gripits för rånet i Täbyvillan.

Det här är bilen som stals. Mannen hoppas att någon kanske har sett den och kontaktar polisen. Foto: Privat

Fakta

Tips för att minska risken för rån

Det går inte att helt skydda sig mot rån men det finns några saker som kan minska risken för att bli drabbad.

Mannen som blev av med sin bil tänker främst på tre saker:

  • Skylta inte med dyra bilar.
  • Ska man sälja på blocket – dölj nummerplåten och använd blockets hemliga nummer för kontakt.
  • Sätt in GPS-sändare i bilen för att lätt kunna spåra den.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.