Unga rånar unga: 13 misstänkta för rån i Danderyd och Täby

Danderyds sjukhus - mörk bild i samband med rånvåg mot unga i Danderyd och Täby. Ofta i kollektivtrafikens närhet.
Flera rån vid lokaltrafikens knutpunkter.
Sedan årsskiftet har minst 25 rån utförts i Täbys polisområde, de flesta i Danderyd och Täby. Polisen har nu 13 personer, där snitt åldern är 15 år, som är skäligen misstänkta för rånen.

Mörby centrum, vid T-banan Mörbyplan och omkring Danderyds sjukhus är polisens så kallade ”hot spots”. Här har flera rån utförts i år.

Sedan årsskiftet har Täbypolisen fått in 25 stycken anmälningar om brott med rubriceringen rån. Utredningarna pågår fortfarande och i nuläget har polisen 13 personer som är skäligen misstänkta för inblandning i rånen. Snittåldern på dessa är 15 år.

Under tisdagen meddelar Täbypolisen att de gör särskilda insatser med anledning av rånvågen.

För att stoppa brotten och komma tillrätta med problematiken genomförs nu flera saker. Dessa handlar till exempel för polisen att vara på plats och interagera med ungdomarna.

 Vi har arbetat med alla resurser vi har till förfogande på helger och kvällar

Alexander Antonian, kommunpolis Danderyd

– I Danderyd har det varit elva rån sedan årsskiftet. Det sticker ut och då blir det prioriterat. Vi har arbetat med alla resurser vi har till förfogande på helger och kvällar. Vi patrullerar vid Mörby centrum, både med målade bilar och civil spaning, säger Alexander Antonian som är kommunpolis i Danderyd.

Alexander Antonian menar att polisen ser mycket allvarligt på rånen.

Liknande tillvägagångssätt

Rånen har utförts på liknande sätt. Ofta i anslutning till kollektivtrafik. Rånarna har omringat de unga målsägarna och tvingat till sig jackor, mobiltelefoner, kontanter, klockor och ibland mopeder.

De agerar hotfullt och vid vissa fall har personer även misshandlats.

Polisen hoppas på att gripa fler

Att unga rånar unga har ökat de senaste månaderna i hela Stockholm och polisens arbete med att vara ännu synligare ska ge positiva effekter för att öka tryggheten hos medborgaran.

Dessutom ökar polisens möjligheter att lagföra de som begår dessa brott.

Denna insats pågår just nu i hela polisområde nord.