15 ungdomsrån i Södra Roslagen hittills i år – nu satsar polisen

Danderyds sjukhus - mörk bild i samband med rånvåg mot unga i Danderyd och Täby. Ofta i kollektivtrafikens närhet.
Flera rån vid lokaltrafikens knutpunkter.
Sedan årsskiftet har minst 25 rån utförts i Täby polisområde, varav 15 av ungdomar. Polisen har nu 14 personer, där snittåldern är 15 år, som är skäligen misstänkta för rånen.

Sedan årsskiftet har Täbypolisen fått in 15 anmälningar om rån där de inblandade är 18 år eller yngre. Utredningarna pågår fortfarande och just nu har polisen 14 personer som är skäligen misstänkta för rånen. Snittåldern på dessa är 15 år.

I veckan gick Täbypolisen ut och berättade om att de sätter in åtgärder för att få stopp på rånvågen bland de unga. Såväl uniformerade som civila poliser ska vara ute mer i områdena för att visa upp sig och skapa kontakter med ungdomarna. Och utredarna arbetar hårt med att försöka identifiera gärningsmännen.

– Oftast försvinner både gärningsmän och vittnen när rånet inträffat. Men genom vittnesförhör och övervakningsbilder har vi lyckats identifiera flera stycken, säger Alexander Antonian på Täbypolisen. I Vallentuna finns också samverkan med deras brottsförebyggande råd. 

 Vi har arbetat med alla resurser vi har till förfogande på helger och kvällar

Alexander Antonian, Täbypolisen

Bland de 15 ungdomsrånen i år har tre skett i Vallentuna, fem i Täby och sju i Danderyd. Polisen ser allvarligt på ökningen

Liknande tillvägagångssätt

Rånen har utförts på liknande sätt. Rånarna har omringat de unga målsägarna och tvingat till sig jackor, mobiltelefoner, kontanter, klockor och ibland mopeder. Ofta i anslutning till kollektivtrafik. Rånarna agerar hotfullt och vid vissa fall har offren misshandlats.

I Vallentuna handlar det om ett rån på Gymnasievägen i slutet av januari, ett i Kårsta i slutet av februari och ett i början av mars på Tellusvägen.

Polisen hoppas på att gripa fler

Att unga rånar unga har ökat de senaste månaderna i hela Stockholm och polisens hoppas nu att deras arbete med att vara ännu synligare ska ge positiva effekter för att öka tryggheten hos medborgarna.

Dessutom ökar polisens möjligheter att lagföra de som begår dessa brott.

Denna insats pågår just nu i hela polisområde nord.