Två män åtalas för miljonrån i Gamla stan

Rånet skedde i Gamla stan.
Rånet skedde i Gamla stan.
I somras rånades en juvelerare i Gamla stan. Butiksägaren hölls bunden samtidigt som två personer plockade på sig smycken och pengar. Rånarna lämnade efter sig DNA som gjorde att polisen kunde spåra en misstänkt gärningsman.

Den första juni i år tillkallades polis till en juvelerare i Gamla stan. Ett larm hade gått ut om att butiken rånats av två personer som tagit smycken och pengar med våld. När polisen kom till platsen såg de butiksägaren ligga på golvet, bakbunden och med tejpad mun.

I förhör berättade butiksägaren att två män kommit in i juvelaffären och lyft henne till den bakre delen av butiken och slagit henne två gånger i bakhuvudet och i ryggen. När hon skrek tejpade de två männen hennes mun och band hennes händer och fötter. De plundrade sedan butiken på smycken och pengar till ett sammanlagt värde av en miljon kronor. Butiksägaren fick skador på tänderna och på flera ställen på kroppen.

I den tekniska undersökningen hittade polisen DNA på ett av buntbanden. Fyndet gav en träff på en 50-årig man från Lettland. Det visade sig att han har åkt med Tallink Silja från Riga dagen innan rånet. Men han reste inte ensam, han delade hytt med en annan yngre man. Och den yngre mannen pekade butiksägaren senare ut i en fotokonfrontation.

I september häktades de båda männen i Lettland och de skickas till Sverige i slutet av november. Den yngre mannen har erkänt rånet men 50-åringen nekar. Båda står nu åtalade för rånet.