Rånare beskyller offer för misshandel

När ingen går omkring med kontanter längre tar rånarna till nya metoder.

Nyligen åtalades två unga män, misstänkta för att ha hotat sina offer genom att falskt anklaga dem för misshandel.

I mitten av december åtalades två pojkar från söder­ort, en 16-åring och en 18-åring, för bland annat rån och övergrepp i rättsak. De misstänks för att tillsammans ha planerat ett antal personrån.

I oktober ska de ha rånat en ung man i Bromma på en mobiltelefon. 18-åringen ska ha beordrat honom att följa med, medan 16-åringen väntade med den unge mannens kompis. En bit bort anklagade 18-åringen den påhoppade mannen för att han misshandlat en släkting och tog en bild på honom med sin mobilkamera, som han sedan låtsades skicka iväg.

Enligt åtalet tvingades även mannen att lämna ifrån sig adressuppgifter som 18-åringen skulle använda i sin ”utredning” om misshandeln. De ska även ha hotat att döda honom om han gick till polisen, och sedan tagit hans mobiltelefon.

Ytterligare tre personer råkade enligt åtalet ut för samma rånmetod. Ett av rånen skedde vid tunnelbanestationen i Abrahamsberg i oktober förra året, då de misstänkta rånarna tog en Iphone, och ett annat rån vid Alléparken i Bromma, då de tvingade offret att ta ut 5 000 kronor i kontanter.

Rättegången mot de två pojkarna satte igång den 10 januari, och fortsätter nu på fredag.

– Antagligen meddelas en dom en vecka efter det, säger kammaråklagare Ann Lidén.

16-åringens advokat Douglas Bigosinski vill inte uttala sig om fallet under tiden som rättegången pågår. 18-åringens advokat gick inte att nå för en kommentar innan tidningen gick i tryck.

Förra veckan berättade Mitt i Stockholm om en Brommabo som för drygt ett år sedan blev attackerad av rånare när han var på väg hem. Rånarna slog och sparkade honom och förde honom till ett skogsparti. Där tvingades han att lämna ifrån sig sitt bankkort och sin kod. En av rånarna tog ut pengar med hans kort i en bankomat vid Bromma­plan, medan minst två män vaktade honom i skogen.

Flera rånoffer råkade ut för samma sak, och nyligen dömdes flera unga män för olika brott i samband med överfallen, bland annat rån och olaga frihetsberövande.

Att brutalt ta någon som ”gisslan” under tiden som en annan rånare länsar personens bankkonto är ett tillvägagångssätt som blivit vanligare.

Enligt polisen Peter Tapper, tillförordnad gruppchef på grova brottsektionen i söderort, har de upptäckt att det skett en del liknande rån senaste året.

– När butiker försvårar för dem så går de på privatpersoner i stället. Ofta har folk inte så mycket pengar på sig och då väljer man ett snabbt sätt att få ut mycket pengar som till exempel de här rånfallen, där de riktar in sig på personer som ser lite prydliga ut som ett tecken på att de skulle ha pengar.

När butiker försvårar för dem så går de på privatpersoner.Peter Tapper Söderortspolisen