Rånare knivhögg sitt offer i lungan

Rånarna körde en hagelbössa mot munnen på sitt offer och knivhögg honom i lungan så att han nästan avled. Nu har två unga Åkersbergabor dömts för rånet.

Vittnen och blodspår kunde binda de två Åkersbergaborna, 20 respektive 18 år gamla, till det brutala rånet på Norrgårdsvägen.

Vid rånet knivhöggs en ung man från Täby så illa att han kunde ha mist livet.

Nu har Åkersbergaborna dömts av tingsrätten för grovt rån, mot sina nekanden. 20-åringen dömdes till fängelse i fyra år och åtta månader. 18-åringen, som bara var 17 då händelsen inträffade, dömdes till sluten ungdomsvård i ett år och fyra månader. Tillsammans ska de också betala närmare 46 000 kronor i skadestånd till rånoffret.

Av domen framgår att vapnen stals samma natt vid en privat ungdomsfest på Centralvägen, tillsammans med en del smycken.

Senare samma natt skulle Täbybon och hans flickvän ta nattbussen hem från Åkersberga när de stötte på rånarna.

Beväpnade med jaktkniv och pumphagelgevär gav de sig på Täbybon med knuffar och hot. En av rånarna tryckte geväret mot munnen på Täbybon och den andre, oklart vem av de två, högg honom i ryggen.

– Det är tillvägagångssättet som gör det till grovt rån. Att de använt kniv och gevär eller en del av ett gevär och tillfogat svår skada, säger kammaråklagare Per Kjellstrand.

Enligt rättsintyget var knivhugget i Täbybons lunga så allvarligt att han kunde ha dött om han inte fått snabb vård.

Rånbytet blev en mobiltelefon, SL-kort, bankomatkort och cigaretter. Bägge Åkerbergaborna nekar till brott och har berättat att de varit berusade natten då rånet inträffade. De tänker överklaga domen.

– Min klient var inte ens på platsen. Han är oskyldig och ska inte dömas för det här brottet, säger advokat Roland Malm som försvarat 20-åringen.

De båda männen dömdes även för stöld av geväret tidigare samma dygn. 20-åringen har tidigare dömts för flera brott, bland annat olaga hot och misshandel.

18-åringen, vars blod påträffats på Täbybons jacka och plånbok, hävdar att han droppat blod på marken kvällen innan från ett skadat finger och att det måste ha hamnat på rånoffrets tillhörigheter av en slump. Det tyckte inte tingsrätten lät speciellt sannolikt.