Rånare körde bil rakt in i pantbank

Rånarna fick med sig 7,6 miljoner kronor vid det spektakulära rånet mot en pantbank i Skärholmen i november.

Nu har två av gärningsmännen dömts till fängelse.

Klockan var strax före 11 den 26 november i fjol, när två anställda på pantbanken Sefina plockade fram varor och förberedde inför att butiken skulle öppna.

Personalen hade öppnat värdeskåpet och befann sig intill skyltfönstret när glaset plötsligt krossades av en bil som backade rakt in genom rutan. Bilen backades tillbaka ut från det krossade fönstret och de anställda sprang in i ett angränsande rum.

Två maskerade män, varav en var beväpnad, tog sig in i pantbanken och bar ut värdeföremål och kontanter till ett värde av 7,6 miljoner kronor. Ytterligare en gärningsman väntade utanför och tog emot rånbytet, som han packade in en annan bil.

Bilen som hade krossat skyltfönstret stacks sedan i brand och rånarna försvann i bilen som hade fyllts med värdeföremål. Samtidigt hörde en polis larmet om pågående rån och tog upp jakten på rånarna.

Flyktbilen stannade vid Skärholmens gårdsväg, där det utbröt skottlossning mellan rånarna och polisen. En av de tre männen försvann till fots, medan de andra flydde på en vespa.

I flyktbilen påträffades flera plagg med den nu dömde 38-åringens DNA.

Mannens bror, en 40-årig man från Tullinge, har dömts till fyra månaders fängelse för skyddande av brottsling, våldsamt motstånd och grov vårdslöshet i trafik.

När polisen skulle göra ett tillslag mot 38-åringens bostad i Eskilstuna inleddes en våldsam biljakt. Polispatrullen fick till slut stopp på bilen vid en bensinmack och 38-åringen lyckades springa därifrån, medan hans bror som hade kört greps.

38-åringen lämnade senare landet och greps i december i Rumänien, innan han överlämnades till Sverige där han nu dömts till 5 år och 6 månaders fängelse.

Mannen ska även betala skadestånd till pantbanken och de anställda som var på plats vid rånet.

Fakta

Butiksrånen minskade 2011

2011 minskade butiksrånen med 14 procent jämfört med året innan, till 778 anmälda brott.

Om ett rån rubriceras som grovt blir straffet nästan alltid fängelse. Unga döms till sluten ungdomsvård.

Den genomsnittliga strafftiden för grova rån var 2007 fyra år och sju månader.Källa: Brottsförebyggande rådet