Rånare låtsades leverera blommor

Med en blombukett som rekvisita trängde sig två män in hos en äldre kvinna i Nacka.

Nu har de dömts till fängelse för bland annat försök till grovt rån.

Det var den 12 april i år som två män, 28 och 24 år gamla, var på besök hos en 64-årig man i Nackaområdet.

Hemma hos mannen började de prata om hur de alla tre var i behov av pengar. Nackabon berättade för de andra två att han på omvägar hört att en äldre dam hade en större summa pengar hemma i lägenheten, framgår det av domen. De kom överens om att åka dit – och ta med sig en bukett blommor.

Väl framme ringde 24-åringen på dörren. Han sa att han kom med blombud, något som dock gjorde kvinnan misstänksam. 24-åringen trängde sig då in i lägenheten och fällde kvinnan till marken. När hon började skrika höll han för hennes mun och näsa. För att kalla på hjälp bankade då kvinnan på en innerdörr till lägenheten bredvid.

Samtidigt uppenbarade sig den 64-årige Nackabon och bad att få nyckeln till skåpet som han har hört att pengarna förvarades i. Kvinnan, som inte hade några pengar hemma, förstod inte vad 64-åringen pratade om.

I lägenheten bredvid, där kvinnans son bor, hade sonen vid det här laget hört tumultet och förstått att inte allt stod rätt till. Han öppnade dörren och blev då vittne till hur tre personer försvann från lägenheten, utan byte.

När polisen kom till flerfamiljhuset spårade de upp 64-åringen och 24-åringen med hund. När de greps hade de en kolsyrepistol, en pistol och pepparsprej på sig. I den 64-årige Nackabons hem hittas även ammunition till pistolen, men även till andra vapen. Den 28-årige mannen greps senare.

64-åringen och 24-åringen har nu dömts för grovt rånförsök och 28-åringen för grovt stöldförsök. Även om vapen inte användes vid rånförsöket användes så pass allvarligt våld, menar tingsrätten, att det ska beaktas som grovt.

Den 64-årige Nackabon dömdes även för grovt vapenbrott och vapenbrott på grund av pistolen och innehavet av ammunition. 24-åringen dömdes även han för vapenbrott. Båda fick fängelse i ett år och tre månader.

28-åringen har dömts till villkorligt dom med 160 timmars samhällstjänst. Alla tre ska betala skadestånd till kvinnan.