Rånare möttes av stängd butiksdörr

Beväpnade med falska automatvapen sprang rånarna mot guldbutiken i Saltsjöbadens centrum. Väl där fick de vända i dörren – affären var stängd.

Nu har fyra män, varav en från Bandhagen, dömts till ett års fängelse vardera.

Rånförsöket ägde rum den 10 april. Klockan var strax efter 11 på förmiddagen när polis larmades till centrum efter att flera maskerade och mörkklädda män setts springa ur en silverfärgad bil och mot gallerian med vapen i handen.

På vägen skrek de och riktade vapnen mot flera personer som råkade vara i vägen. En kvinna på platsen har i förhör sagt att hon först trodde att rånet var en filminspelning av tv-programmet ”Solsidan” innan hon förstod att det var ett rån.

När männen kommit fram till guldbutiken tvingades de dock snopet vända tillbaka. Butiken var stängd

Ägaren brukar vanligtvis öppna butiken klockan tio, men just den här dagen hade han ett sjukhusbesök och kom till butiken först efter klockan elva.

Männen kunde gripas rätt snart efter rånförsöket, men inte utan dramatik. En polis som var med vid gripandet trodde att rånarna skulle skjuta och att han och hans kollega därför kastade sig ur polisbilen och drog sina tjänstevapen.

Rånarna gav dock upp utan motstånd och det visade sig senare att deras AK 47:or endast varit attrapper.

De har själva inte velat berätta något om händelsen i förhör, men tingsrätten menar att bevisen mot dem tyder på att de verkligen haft för avsikt att begå rånet. I männens flyktbil hittades bland annat rånarluvor, kofot, ansiktsmasker, fotanglar, handskar och en Soft Air Gun.

Mannen från Bandhagen hade två par jeans på sig och en glaskrosshammare i jackfickan. Hans DNA hittades på en ansiktsmask och en svart stickad mössa.

Han har själv uppgett att han var kraftigt berusad den aktuella dagen och inte minns särskilt mycket av händelsen.

I förra veckan dömdes han och ytterligare tre män av Stockholms tingsrätt till ett års fängelse vardera för rånförsöket den tionde april.

Under våren har det skett flera uppmärksammade rån mot guldbutiker. Gemensamt är att de ofta varit brutala och svåra att skydda sig emot, enligt Svensk handel.

– Rånarna slår ofta till mitt på dagen i ett centrum fullt av folk. De slår sönder glasmontrar och hotar. Många gärningsmän ser en poäng med att synas, de bygger ett varumärke i sina kretsar, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk handel.

En del guldbutiker har därför börjat med attrapper, alltså oäkta smycken.

– Det är tråkigt för kunden. Man vill ju kunna klämma och känna på varorna. Men samtidigt är det effektivt och vi ser att butiker som börjat med det minskat rånrisken, säger Per Geijer.

Gärningsmännen ser en poäng med att synas.Per Geijer, säkerhetschef Svensk handel.