ANNONS

Rånare tejpade fast anställd vid en stol

Två män har åtalats för att ha rånat Plantagen i Åkermyntan och bundit fast det drabbade butiks­biträdet i en stol.
ANNONS

Det var morgonen den 8 mars i år som trädgårdsbutiken Plantagen i Åkermyntan blev rånad.

En anställd var på väg att låsa upp personalingången när två maskerade män, en med kniv i handen, kom springande mot ingången. Butiksbiträdet vrålade rakt ut när hen såg männen, som trängde sig in genom dörren.

Männen ville veta var pengarna fanns och den anställda kände sig tvingad att visa dem. Alla tre gick till kassaskåpet, som rånarna länsade.

Efteråt band männen fast butiksbiträdet på en stol. De tejpade fast benen, överkroppen och handlederna.

Precis innan rånarna gick hotade de butikbiträdet genom att stoppa in en handske i munnen och säga ”nu dröjer det innan du larmar för vi vet var du bor”. Allt enligt polisförhör med de inblandade.

Rånarna fick med sig 35 000 kronor i kontanter.

Det tog två minuter för butiksbiträdet att slita sig loss. Hen fick fram mobiltelefonen ut fickan och lyckades larma polisen.

Som Lokaltidningen Mitt i tidigare berättat så lyckades polisen inte spåra männen direkt efter rånet. Men övervakningskameror vid butiken blev deras fall. De hade tagit sig till butiken med tunnelbanan till Hässelby strand. De hade gått till Plantagen, klippt upp staketet och väntat i bakhåll på butiksbiträdet. Vad de inte visste var att de då blev filmade av övervakningskameror, omaskerade.

En av männen erkände direkt rån och olaga frihetsberövande. Den andre mannen förnekade först anklagelserna. Men efter att ha sett övervakningsbilderna från Plantagen erkände även han brotten.

ANNONS

Det här var inte första gången som butiken rånades. Den 15 maj förra året tog sig pistolbeväpnade rånare sig in i trädgårdshandeln och bakband två anställda innan de stal varu­husets kassa. Då lyckades man inte hitta de skyldiga.

Butikschefen Jonas Bäckström är glad att det lyckades den här gången.

– Tack vare att vi har säkrat upp butiken så åkte gärningsmännen fast den här gången och det ser vi som väldigt positivt, säger han.

Fakta

De här butikerna har också blivit rånade i år

Den 23 mars blev en mindre matbutik i Hässelby gård rånad av en pojke i 17-årsåldern. Han hotade personalen med kniv.

Under natten till den 26 mars slog tjuvar maskerade med rånar­luvor till mot en telefonbutik i Vällingby centrum. Larmet gick, men rånarna körde ifrån polisen.

Den 10 april, alltså förra fredagen, rånades en mindre butik i Hässelby gård av två unga eller mycket kortväxta personer beväpnade med hammare.