Det var i december 2023 som två maskerade män gick in i en butik på Östermalm och gick till angrepp mot en medarbetare.

Enligt åklagaren fick medarbetaren ta emot flera knytnävsslag mot huvudet, och de maskerade männen ska också ha hotat honom med en kniv.

I samband med detta tvingades han lämna i från sig en klocka till ett värde av drygt 150 000 kronor och ett halsband värt över 50 000 kronor.

Dna på muggar

Nu har två män i 20-årsåldern dömts till fängelse för rånet. De har nekat till brott, men tingsrätten konstaterar att det på övervakningsfilm syns att de besökte butiken inte mindre än tre gånger, och att deras dna påträffats på muggar i papperskorgen.

– Min klient förnekar gärningen och menar att det finns en alternativ förklaring. Han kommer att överklaga domen till hovrätten, säger advokat Kristoffer Stahre, som försvarar en av männen.

Domstolen valde hårdare straff

Åklagaren hade yrkat på att de skulle dömas till fängelse i ett år och sex månader för själva rånet. Stockholms tingsrätt gick dock på en hårdare linje och bestämde påföljden till två år och två månader.

En av männen döms även för övergrepp i rättssak, till fängelse i sammanlagt två år och fyra månader. Han ska ha hotat att döda medarbetaren om han anmälde rånet till polisen.

Männen har sedan tidigare flera domar i belastningsregistret. 2021 dömdes de båda till fängelse i två och ett halvt år för grovt narkotikabrott.