Rånare valde ut sina offer på bank

I lugn och ro satt rånaren och valde ut sina offer på bankkontoret vid Karlaplan.

Sedan följde han pensionärerna hem, överföll och rånade dem.

– Det kom in flera ärenden i mitten av november där personer födda på 1920- och 30-talet attackerades utanför sin hemdörr, säger Mathias Strandberg vid polisens personrånskommission.

De tre rånoffren, som är mellan 78 och 88 år, lämnade banken på Narvavägen med upp till 2 000 kronor i kontanter. Pengar som rånaren lätt kunde se.

– Efter uttaget har de vänt sig om från kassan med pengarna framme så att rånaren kunnat observera vart pengarna tagit vägen, säger Mathias Strandberg.

Från banken ska mannen ha gått efter sina offer när de handlade och gjorde andra ärenden på stan. För att sedan ha följt dem hela vägen hem där rånen skedde.

Utanför ytterdörren blev åldringarna antingen bryskt upptryckta mot väggen eller puttade av rånaren som visste exakt var han skulle leta.

– Mycket talar för att han har varit vid just Karlaplan för att han trott att personer med mycket pengar befinner sig där, säger Mathias Strandberg.

Men vid det tredje rånet tog historien en ny vändning. Det överfallet slutade i en brottningsmatch där den misstänktes keps till slut fångades av offret.

Med hjälp av polisens bildanalysgrupp kunde man hitta en övervakningsfilm från tunnelbanan där den kepsklädde mannen fanns med. Bilderna från filmen skickades därefter ut i polisens interna efterlysningssystem.

Från polisen i Söderort kom det dagen efter information om att personen på bilderna hade gripits och satt arresterad i Flemingsberg.

Det visade sig snabbt att rånaren är misstänkt för att ha slagit till på exakt samma sätt på Södermalm och i Farsta.

Den häktade, som är i 50-årsåldern, har tidigare suttit fängslad i flera år för liknande brott.

Vid en husrannsakan hemma hos den misstänkte hittades tillhörigheter från flera offer och dna-bevis kunde också knytas till mannen. Mannen syns dessutom tydligt på bankens övervakningsfilmer, enligt uppgifter från polisen.

Han är nu häktad och misstänkt för sex rån. Åtal ska väckas någon gång ­efter jul.

Att den misstänkte rånaren slog till mot äldre människor var ingen slump. Dels är de oftast fysiskt svagare, men också oförsiktiga med pengar.

– Problematiken är att många äldre vill handla med kontanter. Många av de drabbade har också sagt att det känns tryggare att ha pengar än kort i plånboken, säger Mathias Strandberg.