Rånaren återkom till brottsplatsen

Söderortsbon har dömts för tio rån mot äldre. I sex av fallen valde han ut sina offer här på Nordea i Farsta centrum och följde dem därifrån.
Söderortsbon har dömts för tio rån mot äldre. I sex av fallen valde han ut sina offer här på Nordea i Farsta centrum och följde dem därifrån.
54-åringen fångad av bankens övervakningskamera i juni i år.
54-åringen fångad av bankens övervakningskamera i juni i år.
Den 87-årige Hagsätrabon skadade sig i kamp med rånaren.
Den 87-årige Hagsätrabon skadade sig i kamp med rånaren.
En rånare. Tio rånoffer. Och två långa fängelsestraff som inte tycks ha gjort någon nytta.

Det här är historien om mannen som fortsätter begå grova brott mot Farstas äldre.

Det började i juli 2009. 87-åriga Signe från Hökarängen besökte Nordea i Farsta där hon tog ut 10 000 kronor som hon la i ett kuvert. Kuvertet la hon i innerfickan på jackan. När hon var hemma igen tog hon hissen. Där stod en man som la armen om hennes hals och mun och sa att han skulle sticka henne med kniv eller skjuta henne om hon inte öppnade jackan. Sen tog han kuvertet med pengarna.

Sedan dess har nio åldringar rånats på liknande sätt av samme man, en nu 54-årig söderortsbo. Han dömdes till fängelse både 2009 och 2013. När han släpptes fri i våras dröjde det bara två månader innan han var tillbaka på Nordea i Farsta, för att spana efter nya rånoffer.

Nu sitter mannen på Kumlaanstalten, dömd på nytt. I mars 2018 blir han fri. Frågan som väcks är: Vad kommer att hända då?

– Jag tror han kommer att göra samma sak igen, säger Alice, 80.

Hon är ett av rånarens senaste offer. Mentalt kämpar hon med minnena av det som hände den 20 maj i år när mannen plötsligt dök upp utanför hennes port. Enligt domen böjde han hennes arm bakåt och slet åt sig hennes väska.

– Nu vågar jag inte gå till banken längre. Jag måste alltid ha någon med mig när jag går ut, berättar hon på telefon.

Advokaten Peter Bergqvist var biträde åt Alice och ytterligare två brottsoffer under rättegången. Han bekräftar att rånarens framfart har satt djupa spår.

– Mitt intryck är att mina klienter är mer skakade idag än när det nyss hade hänt, säger han.

Så vad kan samhället göra för att historien inte ska återupprepas? Peter Bergqvist efterlyser en diskussion om nyttan med långa fängelsestraff.

– Det förra straffet skyddade inte mina klienter från att bli brottsoffer. Men i samhällsdebatten ligger alltid fokus på långa fängelsestraff, inte minst från politiker när det är valår. Man kanske ska fundera mer på vad strafftiden innehåller, säger han.

Den dömde mannens advokat Simon Bergström är inne på samma linje.

– Fängelse är ren brottsprevention under en begränsad tid. Jag menar att vård ofta skulle vara att föredra, även för grövre brott om det finns ett missbruk i bakgrunden, säger han.

Under den förra rättegången berättade söderortsbon själv om sina missbruksproblem. Han hade börjat ta droger igen kort innan rånen, efter att ha varit ren i ett par år. 500-1000 kronor om dagen behövde han för att finansiera missbruket.

Mitt i Farsta har försökt nå 54-åringen, för att höra hans egen syn på återfallen. När den här artikeln publicerades hade han ännu inte svarat.

Men statistiken visar att hans återfall är långtifrån unika. Ungefär 70 procent av de som dömts till fängelse begår brott igen. Många gör det redan de första månaderna efter avtjänad tid.

– Den första tiden efter frigivande är oerhört kritisk. Man står ofta väldigt ensam. Man kanske har ont om pengar eller har förlorat sin bostad, säger Erika Sallander, utredare vid Brottsförebyggande rådet.

Hon har skrivit en rapport om hur Kriminalvården och andra myndigheter borde samarbeta när en dömd brottsling friges.

– Man måste lägga upp en plan. Det handlar om allt från boende till sysselsättning eller rehabilitering. Min bild är att Kriminalvården håller på att bli bättre på det här. Men det ligger också ett stort ansvar på kommunernas socialtjänst, säger hon.

Kan mer göras under själva fängelsetiden?

– Ja, det varierar väldigt mycket vilken hjälp intagna får på anstalterna.

Enligt Kriminalvårdens handlingar har den aktuelle söderortssbon fått både vård och läkemedelsbehandling i samband med tidigare fängelsestraff.

– Vi erbjuder program mot både missbruk och våldsanvändning. Hos den som deltar ser vi ofta en förbättring. Det kanske inte räcker för att hålla sig borta från kriminalitet men det kan vara en förändring som går att jobba vidare med längre fram, säger Ulrika Näslund, verksamhetsexpert vid Kriminalvården.

FAKTA/De valdes ut på banken

Efter att ha spanat vid banken följde rånaren efter sina tilltänkta offer, två gånger så långt som till Hagsätra.

Kvinna 87 år, juni 2009. Rånades i hissen i Hökarängen efter att ha tagit ut 10 000 kronor. Rånaren höll fast henne och hotade att sticka henne med kniv eller skjuta henne

Man 81 år, november 2012. Rånades innanför porten i Farsta. Beskrev det som att rånaren ”kastade sig över honom”.

Kvinna 75 år, november 2012. Rånades i hissen i Farsta. ”Du ska vara tyst, annars ska jag knulla dig”, ska rånaren ha sagt när hon skrek på hjälp.

Kvinna 80 år, maj 2015. Rånades vid porten i Farsta. Rånaren böjde hennes arm bakåt och slet åt sig hennes väska.

Kvinna 93 år, juni 2015. Rånades utanför bostaden i Hagsätra efter att ha tagit ut 9000 kronor på Nordea. Rånaren följde henne på bussen från Farsta.

Man 88 år, juni 2015. Rånades i trapphuset i Hagsätra efter att ha tagit ut 15 000 kronor på Nordea. Rånaren följde med honom på bussen från Farsta. Fick flera sår när han försökte stoppa rånaren från att ta plånboken.