Rånaren rusade rakt mot Sinan

Sinan Çaliskan tvekade aldrig att jaga efter den knivbeväpnade rånaren i Haninge centrum.

Nu har rånaren dömts till två års fängelse.

– Jag har tänkt mycket på vad både jag och rånaren gjorde, säger Sinan.

Klockan är sju på kvällen i Haninge centrum, det är stängningsdags och folk är på väg att röra sig hemåt. Det hade kunnat vara vilken vanlig onsdagskväll som helst.

Men utanför butiken Bik Bok på övre planet ligger 29-årige Sinan Çaliskan, butikschef på Phone House, ovanpå en knivbeväpnad man som precis rånat The Body Shop på 17 000 kronor.

50 meter bakom dem ligger pengarna utspridda över golvet.

Det är fortfarande mycket folk och personal kvar på översta planet. Men ingen, förutom Sinan, har tagit upp jakten på rånaren.

Bara någon minut tidigare hade Sinan och en kollega stängt sin egen butik. En anställd i grannbutiken The Body Shop kom plötsligt rusandes mot honom och skrek ­efter hjälp.

Hon jobbade ensam i butiken.

– Jag såg skräcken i ögonen på henne. Sedan kom rånaren ut ur hennes butik och sprang inåt anläggningen. Jag trodde han hade slagit henne.

I själva verket hade rånaren precis tvingat in kvinnan i ett bakrum, hotat henne till livet med kniven och tvingat till sig 17 000 kronor. Sinan tvekade aldrig att springa efter. Snart såg han en låda i handen på mannen.

– Jag hade precis varit därinne och växlat och förstod att det var kontanter i lådan. Jag lyckades slå till hans arm, han tappade allting, säger Sinan Çaliskan.

Till slut fick han även ner mannen på golvet.

En kollega kom till undsättning innan väktare och polis var på plats.

– Tyvärr var det inte så många andra som hjälpte till, det hade kunde sluta med att han stuckit. Många har sagt efteråt att de inte förstod vad som skedde, men att de är tacksamma.

Skulle du stoppa en beväpnad rånare igen?

– Jag hade kanske tänkt en andra gång, det hade ju kunnat sluta mycket värre. Men jag gillar inte orättvisor och det här var en butiksanställd i nöd som ville ha hjälp.

Sinan Çaliskan har efter ingripandet den 24 april hyllats av såväl grannbutiken, centrums väktarfirma, som polisen.

Rånaren i 40-årsåldern har nu dömts till två års fängelse.

– Han hade kunnat vara på fri fot i dag om inte Sinan ingripit. Även om vi i polisen finns nära Haninge centrum, så är ju den här typen av rån över på några sekunder, säger närpolischefen Max Åkerwall.

The Body Shop har förstärkt sina säkerhetsrutiner sedan händelsen.

Sinan Çaliskan har hyllats efter hjälteinsatsen i centrum. ”Folk skämtar med mig om att vi inte behöver några väktare längre.

Jag såg skräcken i ögonen på henne.sinan Çaliskan

Fakta

Facket vill förbjuda ensamarbete

Efter rånet började The Body Shop ha två personer i butiken vid stängning. Man har också infört ett ökat antal väktarbesök och förbättrat larmfunktionerna.

Fackförbundet Handels har försökt förbjuda ensamarbete i arbetsmiljölagstiftningen.

Sedan rånet har Haninge cent­rum märkt en ökad efterfrågan på det 13-punkts säkerhetsprogram som alla butiker kan få.

Källa: The Body Shop, Haninge centrum, Handels