Rånaren skuggade Knut, 83, genom hela stan

Rånaren spejade på äldre vid bankomaten och skuggade sedan sina offer innan han slog till när de var ensamma.

Ett av rånarens offer var Knut Abrahamsson, 83, från Lilla Essingen.

83-årige Knut Abrahamsson från Lilla Essingen tog ut pengar på banken vid Sankt Eriksgatan för att sedan göra en rad ärenden på stan. Vad han inte viste var att han var övervakad.

– Jag var på Nordea på Sankt Eriksgatan och hämtade ut pengar, sen gick jag till biblioteket lämnade tillbaka två dvd-skivor, sen åkte jag till Torsplan och handlade på Hemköp och sen åkte jag hem till Lilla Essingen. Han hade följt efter mig hela vägen, berättar Knut för Mitt i Kungsholmen.

Vid bron under Essingeleden nära Primusområdet såg tjuven sin chans när Knut till sist var ensam. Efter att ha skuggat honom genom hela stan sprang han nu fram och stal Knuts väska med de 15 000 kronor han tagit ut på banken.

– Det var inte våldsamt för han såg var jag hade plånboken i förväg. Men det är klart att man blir man skärrad, säger Knut Abrahamsson som numera ser sig noga om när han tar ut pengar.

Händelsen inträffade i januari i år och var bara en liten del av rånarens framfart. Nu döms han i tingsrätten för flera rån och stölder mot äldre. Förutom Knut har mannen, som är i 20-årsåldern, följt efter fyra äldre damer och stulit deras pengar efter att de gjort kontantuttag. Vid flera tillfällen har han brottat eller knuffat ner sina offer på marken innan han försvunnit med deras plånböcker.

Mannen förekommer på flera övervakningsfilmer i samband med händelserna och döms nu till två års och sex månaders fängelse för grov stöld och rån. Själv erkänner han stölderna men förnekar våldet mot de drabbade.

Mitt i har utan framgång sökt mannens advokat.

Knut Abrahamsson är nöjd med att mannen nu dömts till fängelse, med tanke på hans övriga offer som hamnat i mera fysiska konfrontationer med tjuven.

– Herregud, det måste ha varit fruktansvärt skärrande för dem, säger han.