Rånaren släpade henne i håret och bort från bilen

Sara känner forfarande ångest efter det som hände.
Sara känner forfarande ångest efter det som hände.
Samma dag som Sara hade flyttat till Enskede försökte en ung man råna hennes bil. Hon blev hotad med ett pistolliknande föremål och drogs ur bilen i håret.

– Att ta nycklarna är det enda sättet att sno de här bilarna, säger Daniel Löfgren vid polisens rångrupp.

Det var första dagen i deras nya hem. Sara, som egentligen heter något annat, och hennes familj hade flyttat till Enskede i juni för att ge dottern en trygg uppväxt. De hade hållit på att flytta i några timmar när Sara och hennes släkting tog bilen, som är av ett dyrare märke, till en restaurang. Klockan var runt sex på kvällen.

Redan när de svängde in vid matstället kände hon obehag.

– Vi ser ett ungdomsgäng som stirrar mot bilen, säger hon.

De beställde maten, hon och släktingen gick sedan ut till bilen för att ladda mobilen.

– Då ser jag en lång maskerad man som rycker upp dörren och riktar en pistol mot mitt huvud. Jag tänker bara att han ska döda mig.

Han ryckte tag i hennes hår och drog ut henne. Sara sprang och gömde sig och hennes släkting flydde in i restaurangen och ringde larmcentralen.

Mannen fick aldrig igång bilen, antagligen för att han inte lyckades koppla ur handbromsen. Han flydde, men greps senare och dömdes med vittnen och övervakningsfilm som bevisning. Påföljden blev fängelse i ett år. Mannen, som är 19 år, har nekat till brottet.

För mindre än tre veckor sedan skedde även ett brutalt bilrån i Rågsved centrum, mitt på dagen. En man blev hotad av fyra okända män i 20-årsåldern som tvingade till sig bilden.

Enligt både brottsförebyggande rådet (BRÅ) och polisen i söderort började de våldsamma bilrånen öka då stöldsäkra bilar som inte går att tjuvkoppla kom in på marknaden. Men att tvinga till sig en bil på det här sättet är trots detta inget dussinbrott.

– Jag skulle uppskatta att vi har något eller några fall i söderort varje månad, säger Daniel Löfgren vid polisens rångrupp i söderort.

Sara mår väldigt dåligt efter rånförsöket.

Hon är sjukskriven och familjen funderar på att flytta.

– Hela mitt liv har slagits i spillror. Jag kan inte vara i mitt hem längre, det har blivit ren och skär ångest att vara där.

Hon tycker att det känns viktigt att berätta sin historia, så att andra tänker på att vara försiktiga – särskilt om man har barn med sig.

– Jag tänker bara på vad som hänt om min dotter suttit i bilen och jag sprungit in för att hämta mat. Jag tackar gudarna för att hon inte satt i baksätet, säger hon.