Rånaren slog till när par låg och sov

Paret låg och sov när balkongdörren plötsligt öppnades.

En knivbeväpnad man tog sig in i bostaden, hotade att våldta kvinnan och knivskar mannen.

Nu har rånaren dömts till flera års fängelse.

– Det är ett extremt ovanligt fall. Vi har ofta inbrott där folk går in via byggnadsställningar eller balkonger, men ser man att någon är hemma lämnar man ganska snabbt platsen, säger Peter Ågren vid Södermalmspolisen.

Det var i slutet av förra året som det brutala rånet ägde rum i en lägenhet inom Södermalms stadsdelsområde. Den 33-årige rånaren klättrade upp på parets balkong med hjälp av en stege och tog sig in i bostaden.

Mannen som bodde där har i polisförhör sagt att han vaknade av ett ljud och såg hur någon var på väg in genom balkongdörren.

Enligt paret hotade rånaren att våldta kvinnan och höll vid flera tillfällen en kniv mot halsen på pojkvännen medan han tvingade dem att plocka ihop värdesaker. Han fick med sig två datorer, två klockor och en Playstation.

Vid ett tillfälle försökte pojkvännen fly ut ur lägenheten till en granne, men blev upphunnen av rånaren och knivhuggen i ryggen.

Till sist lyckades paret ta sig ut och larma polisen. Båda klarade sig utan allvarliga fysiska skador.

– Men det har haft stora konsekvenser för dem, de har inte kunnat bo kvar i lägenheten för de har känt rädsla, säger kammaråklagare Olof Calmvik.

33-åringen har hävdat att en bekant till honom hade något otalt med mannen i lägenheten och att han inte visste att någon var hemma.

Han åtalades för grovt rån, men dömdes till tre år och sex månaders fängelse för rån av normalgraden. Tingsrätten ansåg det inte bevisat ”att det våld han utövat varit livsfarligt eller att han visat synnerlig råhet”.

Åklagaren har överklagat domen.

– Det har varit en ganska restriktiv bedömning när ett rån betecknas som grovt. Men här har en person tagit sig in i en lägenhet, hotat och utdelat knivhugg. Det är allvarligt våld, säger Olof Calmvik.

Mannens advokat Mari Schaub välkomnar däremot domen.

– Min klient är nöjd med domen och tingsrätten har gjort en väl avvägd bedömning.

Fakta

Fler inbrott där folk har varit hemma

September 2014: Ett par i Bromma överraskas av en tjuv som tar sig in i lägenheten genom att klättra upp via balkongen. Han flyr när han blir upptäckt.

September 2014: En pistolbeväpnad man tränger sig in i ett hus i Nacka och hotar familjen. Han grips misstänkt för grovt rån.

Maj 2015: En kvinna befinner sig i en bostad på Gärdet då en man tar sig in via en byggnadsställning. Innan polis anländer somnar han i soffan.