ANNONS

Rånaren spanade vid bankomaten

Rånaren hittade sina offer vid den här bankomaten i Farsta centrum. Han följde efter personer som tagit ut pengar och rånade dem.
Rånaren hittade sina offer vid den här bankomaten i Farsta centrum. Han följde efter personer som tagit ut pengar och rånade dem.
51-åringen från Farsta rånade sex pensionärer på elva dagar.

Rånturnén tog slut när två modiga Farstabor ingrep. Nu väntar ett långt fängselsestraff.
ANNONS

Lokaltidningen Mitt i skrev i november om rånarjakten i Farsta centrum. 28-åriga Linda Sundberg blev hjälte när hon, tillsammans med en granne, lyckades ta fast en man som rånat en äldre kvinna i en hiss.

Vad Linda inte visste då var att hon hade fått en riktigt ful fisk på kroken. Polisen kopplade snabbt ihop den misstänkte med flera and­ra rånfall. Det visade sig att mannen – en 51-årig Farstabo – hade slagit till mot sex personer på elva dagar.

– Jag hade ingen aning om att det var en serierånare. Det känns ju skönt att man gjorde nytta, säger Linda Sundberg.

51-åringens rånturné startade på Farstavägen den 8 november. Då angrep han en 81-årig man som tagit ut pengar i Farsta centrum. Under veckan som följde begav han sig in till stan där han rånade fyra personer på Östermalm och Södermalm. I polisens för­undersökning finns övervakningsbilder som visar hur han följde efter sina tilltänkta offer när de varit på banken eller vid bankomaten och tagit ut pengar.

Samtliga rånoffer var betydligt äldre än mannen själv. Trots detta kämpade flera av dem emot. Mannen som rånades i Farsta lyckades riva åt sig rånarens kapuschong och en annan fick fatt i hans keps. Kläderna blev sedan viktiga pusselbitar i polisens arbete med att binda mannen till brotten.

Den 19 november var 51-åringen tillbaka i Farsta. Kvinnan som skulle bli hans sista offer berättar för Lokaltidningen Mitt i vad som hände.

– Jag hade varit i centrum och handlat. På vägen hem gick jag förbi bankomaten och tog ut 500 kronor. När jag nästan var ända hemma dök den här mannen upp och frågade om jag hade cigaretter.

Trots att hon sa nej kom mannen ändå efter henne genom porten och in i hissen.

– Där började han prata om att jag var rik och han var fattig. Sedan började han fingra på fickan där jag hade portmonnän.

ANNONS

Under rättegången medgav mannen att han varit på jakt efter pengar för att finansiera sitt missbruk. Men han nekade till alla anklagelser om rån. Han sa att han hittat plånboken i hissen.

Mot sitt nekande dömdes 51-åringen av Södertörns tingsrätt till fängelse i tre och ett halvt år för rån. Enligt tingsrätten är straffvärdet högt, eftersom brott­en präglats av en ”förslagenhet och planering samt riktat sig mot äldre personer”. Det var dessutom inte första gången 51-åringen begick brott. Han förekommer i 24 avsnitt i belastningsregistret och dömdes så sent som 2009 till tre års fängelse för just rån.

– Det är skönt att han åkte fast. Nu kommer man inte att se honom på ett tag, konstaterar Farstakvinnan, som inte vill ha med sitt namn i tidningen.

Den dömdes advokat Patric Olivero vill inte ge några kommentarer om domen.

Kommer du att överklaga?

– Det är upp till min klient, men jag tror inte att han tänker överklaga.

Statistik från Brottsförebyggande rådet och polisen visar att antalet personrån ökade i Farsta under 2012. Under årets två sista månader skedde fler rån i Farsta än i övriga närpolisområden i söderort.

– Det är ovanligt. Vi brukar ligga lågt i den här statistiken säger Anders Rissel, närpolischef i Farsta.

Fakta

Rånen ökade 2012

Antal anmälda personrån i Farsta stadsdelsområde: