ANNONS

Rånargäng tvingade till sig koden med hot

Offren drogs in i mörka skogspartier, misshandlades och hotades till livet av rånarna. Därefter tömdes deras konton.

Nu sitter flera personer från två olika gäng i förvar, misstänkta för rån och olaga frihetsberövande.
ANNONS

Det var i januari som Söderortspolisen började nysta upp ett tjugotal brutala rån som skett i Hagsätra, Högdalen och Svedmyra under vintern. Tillvägagångssättet var liknande, men ärendena hade hamnat på olika enheter.

Först när de samlades på enheten för grova brott framträdde ett mönster.

– Vi såg att det sannolikt var två grupperingar som låg bakom rånen. Så vi började spana och kunde ganska snabbt identifiera och gripa dem, säger spaningsledaren Peter Tapper.

Båda gängen har varit ovanligt råa i sina tillvägagångssätt, som är förvillande lika.

De har följt efter ensamma män på väg hem från tunnelbanan eller nattbussen med bil eller till fots och sedan dragit in dem i skogspartier eller andra avskilda platser. Där har de misshandlat sina offer och hotat att knivhugga dem om de inte lämnat ut koden till sina bankkort.

– Det är otäcka händelser som har haft stor påverkan på dem som har utsatts. Offren har misshandlats till lydnad, säger Peter Tapper.

Några personer har hållit kvar och vaktat offret medan de andra har tagit ut pengar med dennes bankkort.

– Har offret då sagt fel kod har han eller hon misshandlats ännu mer tills man sagt rätt.

I det ena rånargänget är de misstänkta gärningsmännen så unga som 15–17 år, medan männen i det andra gänget är mellan 18 och 20 år.

ANNONS

Fyra personer ur det äldre gänget sitter nu häktade misstänkta för rån och olaga frihetsberövande och åklagaren Jens Nilsson räknar med att rättegången mot dem kan inledas inom kort.

Även i det yngre gänget är fyra personer misstänkta för rån. Tre av dem har omhändertagits av socialtjänsten. Åklagaren Charlotta Tanner räknar med att fatta beslut om åtal i det ärendet under april månad. Hon säger att misstankarna har stärkts under utredningen.

– Moduset är liknande i alla de här rånen. Det måste ha vara oerhört skrämmande. Man kan ju tänka sig själv att bli övermannad mitt i natten av upp till fem personer.

Polisen beräknar att rånarna kommit över minst 100 000 kronor vid de cirka 20 rånen. Inget tyder på att gängen känt till varandra.