Rånarna filmades vid bankomaten

Efter rånet tog sig rånarna till Solna centrum, där de filmades av kameran vid bankomaten.
Efter rånet tog sig rånarna till Solna centrum, där de filmades av kameran vid bankomaten.
Martin och Anders var på väg till en match på Råsunda. Men två rånare hade fått korn på dem. Plötsligt kom en av dem fram till bröderna.

– Han drog upp en kniv och sa att han skulle ­döda oss, berättar ­22-årige Martin.

– Det värsta med det hela var att det skedde utanför vårt hem. Hade det hänt på stan så är man mer anonym, men i sitt hem ska man vara trygg, säger Martin.

Under knivhot tvingades bröderna att lämna ifrån sig mobiler, plånböcker och SL-kort till rånarna, som sedan lämnade platsen.

Men gärningsmännen var lite för oförsiktiga. När de några timmar senare gick in i Solna centrum för att ta ut pengar från Anders och Martins kontokort filmades de av bankomatens kamera. Efter att filmen spelats upp i TV3:s program ”Efterlyst” fick polisen flera tips om den ene gärningsmannen vilket ledde till att en 17-åring anhölls.

– Han har erkänt, säger Daniel Ångman, gruppchef på ungdomssektionen vid Västerortspolisen.

Senare kunde även hans misstänkta kompanjon, en 18-årig man, gripas och anhållas. Mannen har förnekat inblandning i rånet, men polisen anser sig ha bevis.

– Vi har dels övervakningsbilder och dels föremål som hittats vid en husrannsakan hemma hos honom, berättar Daniel Ångman.

Båda männen har dock släppts.

– Vi vet att vi har rätt personer. Åtminstone en av dem kommer att åtalas, säger Daniel Ångman.

Knivrånet mot Anders och Martin den 22 oktober i fjol är bara ett av många personrån som begicks i Solna och Sundbyberg förra året. I Solna anmäldes 63 rån under 2012. Vid tio av dem var offret under 18 år. I Sundbyberg anmäldes 46 rån, och även där var tio av offren under 18 år.

Enligt Daniel Ångman är personrån och även närbutiksrån en vanlig inkörsport till grövre kriminalitet.

– De här killarna börjar när de är 13–14 år, sedan fortsätter de med grövre brott, säger han.

Västerortspolisen har de senaste åren satsat hårt på att kartlägga potentiella rånare – och kartläggningen ser ut att ha gett resultat.

– Jag skulle säga att person­rånen minskat något. I stället har antalet inbrott gått upp. Man kan få med sig mer saker, mer pengar vid ett inbrott än vid ett personrån, säger Daniel Ångman.

I dag har Martin och Anders kommit över det som hänt. Värre var det tiden precis efter rånet.

– Då var man nojig och mer uppmärksam på vad som hände runtomkring en. Det är i och för sig inte fel att man har bättre koll, säger Martin.

Var det viktigt för er att de misstänkta rånarna åkte fast?

– Trygghetsmässigt gör det ingen skillnad, vi har gått vidare. Men för att det inte ska drabba andra är det bra, så det inte händer igen, säger Martin.