ANNONS

Rånarna tömde kontot – med offret som gisslan

Medan offret hölls kvar under knivhot i skogen tömde en av rånarna hans konto.
Medan offret hölls kvar under knivhot i skogen tömde en av rånarna hans konto.
Det 29-åriga rånoffret knuffades ned på knä i ett skogsparti och avtvingades sina värdesaker och bankomatkoden. Med en kniv mot nacken hölls han kvar medan en av gärningsmännen tömde hans konto.
Nu åtalas tre män för det brutala rånet i Blackeberg i somras.
ANNONS

Den 29-årige mannen var natten till den 30 juni på väg hem efter en festnatt och befann sig vid tvåtiden på Björnsonsgatan nära Blackebergs tunnelbana när flera främmande män dök upp. En av dem drog upp en kniv och tillsammans tvingade de ut sitt offer i ett skogsparti, där de började tömma hans fickor på värdesaker – mobiltelefon, klocka , körkort och bankkort.

Tvingade till sig koden

Medan en av gärningsmännen försvann med bankkortet stannade de övriga på platsen och höll kvar 29-åringen, som fick ta emot flera slag med öppen hand mot nacken.

– Jag hör hur en av dem börjar tjafsa i telefon med någon om att de inte hittar bankomaten i Blackeberg, berättar målsägaren i förhör.

– De frågar mig sedan om koden till mitt bankomatkort och viftar med kniven. Jag ger dem koden. De frågar efter koden vid två tillfällen som om de hade problem att göra uttagen.

Polisutredningen visar att rånarna lyckades göra tre uttag på vardera 5 000 kronor vid Solursgången i Vällingby. Senare gjordes även två misslyckade försök att ta ut mer pengar från bankomaten vid Hässelby torg.

Varnades för att anmäla

29-åringen uppskattar att han var i rånarnas våld i cirka 20 minuter innan han släpptes med en varning: ”Du har sett på nyheterna vad vi gör med folk som går till polisen.”

Efter en tids utredning greps i mitten av juli en 20-årig man för rånet, och senare frihetsberövades även en 17-åring och en 25-åring. De har suttit häktade sedan dess, och i veckan väcktes åtal mot dem vid Solna tingsrätt.

Alla tre åtalade nekar, men assistentåklagare Marina Ivic menar att bevisläget är gott.

– Det finns telefonuppkopplingar som jag menar binder de åtalade till brottsplatsen vid tiden för rånet. Dessutom har delar av stöldgodset hittats hos två av dem, säger hon.

ANNONS

Rättegången inleds på onsdag.