Rånarna slog till mitt i helghandeln

Extra många poliser rörde sig i Skärholmens centrum veckan efter rånet, bland annat för att samla in vittnesuppgifter.
Extra många poliser rörde sig i Skärholmens centrum veckan efter rånet, bland annat för att samla in vittnesuppgifter.
Rånarna slog under stor dramatik till mitt på lördagseftermiddagen. Det var fjärde gången sedan i september som ett grovt rån skedde bland besökarna i Skärholmens centrum.

Vid torget rullar livet på som vanligt, men då och då stannar folk till vid det igenbommade fönstret vid pantbanken där det brutala rånet ägde rum några dagar tidigare.

En av dem är Bo Rundelius, Skärholmsbo sedan 40 år.

– Jag är inte rädd, men det är klart man tänker på att något kan hända. Det har ju hänt så många gånger nu, säger han.

Han har rätt. Sedan i höstas har fyra grova rån ägt rum mitt bland besökare till centrumet. Främst är det guldbutiker som drabbats.

Nu senast var det pantbankens tur. Med en hjullastare rammade tre till synes tungt beväpnade män entrén. Vittnesuppgifter och filmer från händelsen visar att de kunde agera relativt ostört.

Skärholmen har flera guldbutiker, växlingskontor och en pantbank. Att rånare slår till just här är därför inte så konstigt, menar en handlare som drabbats flera gånger.

– Problemet är att det blir värre och värre. Det är skjutvapen och traktorer. Försäkringar kan täcka guld och pengar men inte livet, säger han.

Per Geijer, säkerhetschef vid Svensk handel, menar att just växlingskontor, guldaffärer och pantbanker är särksilt utsatta.

– Butiker och banker hanterar numera allt mindre pengar vilket gör den här typen av verksamheter till attraktiva objekt för rånarna, säger han.

Vid fastighetsägaren Grosvenor vill man inte avslöja några detaljer, men menar att man arbetar hårt med säkerheten.

– Vi ser det som hänt som mycket allvarligt och därför vi vidtar stora insatser för säkerheten just nu, säger Anna Wikerman vid Grosvenor.

Polisen patrullerade under förra veckan extra mycket i centrumet. Dels i trygghetsbevarande syfte, dels för att få in eventuella vittnesuppgifter. Polisen har ännu inte gripit några misstänkta för rånet och är förtegen om utredningen.

Det tog tid för polisen att komma fram vid rånet, vilket berodde på att kuppen var välplanerad, menar Kjell Lindgren, presstalesman vid polisen. Rånarna hade bland annat satt flera bilar i brand och slängt ut fotanglar längs vägarna.