Rånarnas hund bet sönder byxan

Pojkens hund lydde sin unga husse och gick till attack mot 15-årige Anton. Den bet sig fast i hans byxor och släppte inte förrän byxtyget slets sönder.

– Jag blev rädd att hunden skulle få tag mitt ben, säger Anton.

När Anton, som egentligen heter något annat, väntade på bussen på Stavangergatan den 15 november dök en grupp jämnåriga ungdomar upp.

En av dem frågade honom om han hade en cigarett. När Anton nekade ska en av tjejerna ha sagt att hon gillade hans telefon och undrade om hon inte kunde få den. Anton nekade återigen.

– Då bad en av tjejerna att en kille i gänget skulle bussa sin hund på mig. När jag hörde det blev jag rädd och vände mig om.

Då kände han plötsligt hur hundens käkar tog ett stadigt grepp om hans ena byxben och började slita i honom. Hunden var av en ras som brukar beskrivas som ”kamphund”.

– Jag blev jätterädd, jag ville inte att hunden skulle bita av mig benet.

Tio meter längre bort såg han hur bussen närmade sig.

– Jag försökte skaka av mig hunden, och byxan gick sönder.

Samtidigt ska en av tjejerna ha sagt: ”Så där går det om man inte delar med sig av sina saker”, ­berättar Anton.

Anton lyckades ta sig på bussen och åka från platsen.

– Jag kommer aldrig vara ute i Akalla den tiden igen ensam. Jag är rädd för att bli attackerad igen, säger han.

Händelsen är rubricerad som försök till misshandel och i nuläget har polisen inte någon misstänkt. Att hundar används som vapen är inte vanligt men det förekommer, enligt Göran Karlström polis vid Stockholm polisens hundenhet.

– Det är sällan det kommer till vår kännedom, om det gör det och hunden har använts som brottsverktyg omhändertar vi hunden, säger han.

När det gäller aggressiva hundar fattar polisen beslut om allt från koppeltvång till avlivning. Enligt Göran Karlström är det bland annat i skrämselsyften som hundar används, när man vill pressa någon på pengar eller råna någon.

– Raser som staffordshire och pitbulls är överrepresenterad hos folk som har problem med rättvisan. Givetvis finns det folk som har sådana hundar som inte har problem med rättvisan, men att de finns bland kriminella tror jag beror på att hunden fått en slags machostämpel.

Men både han och Hans Rosenberg, presstalesman på Svenska Kennelklubben (SKK) understryker att det inte någon specifik ras som är problemet – utan ägarna.

– Det är tragiskt att vissa använder hundar som vapen. Men alla hundar kan bli farliga hundar. Det här är ett hundägarproblem – och man borde förbjuda vissa hundägare att ha hundar, säger Hans ­Rosenberg.

När Anton, 15, inte ville lämna ifrån sig sin mobil så bussade gruppen ungdomar sin hund på honom. ”Jag kommer aldrig vara ute i Akalla den tiden igen ensam”, säger han.

Det är tragiskt att vissa använder hundar som vapen.Hans Rosenberg, svenska kennelklubben

Fakta

Kritik mot hundrasförbud

För tio år sedan infördes ett hundrasförbud av till exempel pitbullterrier och amerikansk staffordshire-terrier i Norge.

För tre år sedan infördes förbudet i Danmark.

I båda länderna kritiseras för­budet. Norska kennelklubben menar att i stället för ökad säkerhet för människor har förbudet lett till att man kriminaliserar några hundraser och dess ägare.

Källa: Svenska kennelklubben