Råndrabbade Nader fick M-löften om vakter

Anna König Jerlmyr (M) på besök hos råndrabbade Nader El Ashkar i Spånga.
Anna König Jerlmyr (M) på besök hos råndrabbade Nader El Ashkar i Spånga.
Sex väpnade rån på åtta år. Pistoler, knivstick, telefonhot. Men Nader kämpar vidare i sin spelbutik i Spånga trots att han upplever att rättssamhället sviker.
Nu - med knappt två veckor till valet - får han politikerbesök med löften om strängare straff, fler ordningsvakter och fler övervakningskameror.

– Det här är allvar. Butikerna har blivit som skafferier för de kriminella. De går in och tar vad de vill ha och det känns som att det inte blir några konsekvenser av våldet, rånen och överfallen, säger oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

På tisdagen var hon och Tomas Tobé, rättspolitisk talesman för Moderaterna på riksplanet, på besök i spelbutiken på Spångavägen i Flysta för att träffa ägaren Nader El Ashkar och lyssna till hans berättelse om livet som affärsidkare och brottsoffer i Spånga – en sorglig provkarta av inbrott, smash-and-grab-kupper, överfall och rån.

Kund knivskars

Den kanske värsta händelsen inträffade i september 2017 när tre gärningsmän överraskade hans fru i butiken och misshandlade henne allvarligt. Men färskast i minne har Nader knivrånet i slutet av maj i år då en maskerad man rusade in i butiken och högg vilt omkring sig med en kniv. I handgemänget som följde knivskars en kund i butiken, innan gärningsmannen, en 20-åring, kunde övermannas. Han dömdes senare till fängelse i två år och sex månader – ett straff som är alldeles för lågt enligt Nader.

– Jag har tappat massor av kunder och orkar egentligen inte mer. Men jag har inget val. Jag har hustru och två barn att försörja och kan inte lägga mig ner och ge upp, säger han.

Hårdare straff

Det moderata besöket hos Nader är förstås ingen slump, och hans berättelse ger Anna König Jerlmyr ett tillfälle att slå ett slag för hårdare tag, inte minst mot gängkriminella. Det handlar bland annat om att ta bort straffrabatten för unga, och om att slopa mängdrabatten för dem som döms för flera brott vid samma tillfälle – något som tillsammans i praktiken skulle kunna betyda en fördubbling av vissa straff.

Naders spelbutik har råkat ut för sex väpnade rån på åtta år.

Naders spelbutik har råkat ut för sex väpnade rån på åtta år.

Stockholmsmoderaterna vill också inrätta en trygghetsjour med ordningsvakter som handlare ska kunna larma vid behov. Kostnad: 60 miljoner per år.

Nader och andra näringsidkare här i Spånga har varit extremt drabbade av överfall och rån i åratal. Nu kommer ni politiker på besök 12 dagar före valet och lovar åtgärder…?

– Då ska man veta att jag engagerat mig i den här frågan sedan dag ett efter att jag tog över. Jag har träffat handlare under hela mandatperioden och har hört liknande berättelser från Högdalen, Sergels torg, Husby. De vet att jag inte bara är intresserad när det är val.