Rånförsök i rusningstrafik – skyllde på bomb

Kvinnan greps och polisen körde hem henne till vårdnadshavarna.
Det var i Slussen som gärningsmannen klev på.
I november i år hoppade en man på tunnelbanan på Medborgarplatsen för att åka och träna. Bara några minuter senare utbröt tumult när en 39-åring försökte råna honom på hans väska och anklaga honom för att bära en bomb.

Den 9 november i år klev en man på ett fullsatt tåg på Medborgarplatsen för att ta sig till T-centralen. Med sig hade han en väska med träningskläder som han placerade mellan fötterna.

När tunnelbanan kom till Slussen rörde sig massor av människor av och på tåget men när tåget började röra på sig igen märkte mannen med träningsväskan att en annan man, en 39-åring, ställde sig framför honom. Han började fråga honom vart han skulle och om han var tjock. 39-åringen bad honom att öppna sin rock men han vägrade.

Försökte klösa ut ögonen

När tåget rullade in på Gamla stans station började 39-åringen rycka i hans väska. Han reagerade snabbt och lyckades få tag på ett av handtagen och en dragkamp började mellan de två männen. Men 39-åringen lyckades dra hårdare och då tog den rättmätige ägaren till väskan tag i 39-åringen och tumult uppstod. 39-åringen försökte då trycka in ögonen på mannen som upplevde att 39-åringen ville klösa ut ögonen på honom.

Han knuffades ner mellan sätena i den fullsatta vagnen. Då kom flera människor till undsättning och höll fast mannen till det att väktare kunde gripa honom i T-centralen.

Skyllde på en bomb

39-åringen hade en annan bild av det hela. Han var orolig för att mannen med träningsväskan hade en bomb under rocken eftersom han såg nervös ut. Han villa rädda människorna i vagnen genom att stoppa honom från att trycka av detonatorn.

Han ville inte stjäla väskan utan bara lägga den några meter bort. När bråket utbröt skrek han till de andra att ”gå ut, ta nästa tåg!” i ett försök att rädda människorna. Men ingen annan hade hört mannens varningar.

Stockholms tingsrätt trodde inte på 39-åringens bombhistoria utan dömde honom till 6 månaders fängelse. Mannens identitet är inte heller styrkt, men enligt honom är han medborgare i Montenegro. Han kommer utvisas efter avtjänat fängelsestraff.