ANNONS

Ranking: Salem bäst på företagsklimat

Salem Park företagsby
Salem företagspark ger plats för nya företag i Salem. Annars är lokalutbudet begränsat.
Salems kommun är bästa Södertörnskommun i Svenskt Näringslivs kommunranking. Salem ligger på plats 39 i rankingen av företagsklimatet och Botkyrka på plats 145.
Debattörer menar dock att det ligger en partipolitisk agenda bakom. Något Svenskt näringsliv helt tillbakavisar.
ANNONS

Salem klättrar 11 platser och placerar sig på plats 39 av Sveriges 290 kommuner. Botkyrka tappar en plats och ligger på plats 145.

Rankingen bygger till två tredjedelar på enkätsvar från företagare och till en tredjedel på statistik från Statistiska Centralbyrån och Upplysningscentralen.

Rankinge får kritik

Vissa kritiker menar dock att Svenska Näringsliv inte varit öppna med hur undersökningen gått till. De har också tyckt att man varit partisk mot de företag som är medlemmar i Svenskt näringsliv. Debattören Björn Fridén menar att det är en organisation som bara driver sina medlemmars intressen.

– Min kritik handlar om att man inte hanterar det som en partsinlaga från en intresseorganisation utan mer som någon form av objektiv expertgrupp. Jag tycker att det faller bort att det är en organisation som försöker driva sina medlemmars intressen, säger Björn Fridén.

Försvarar sig

Svensk näringsliv menar att de inte har någonting att göra med vilka som får svara på enkäten.

– Urvalet av de som ska göra enkäten väljer SCB som i första hand vänder sig till våra medlemmar och sedan fyller  på med icke medlemmar. I slutändan är de som får enkäten ungefär två tredjedelar medlemmar i Svenskt näringsliv och en tredjedel är inte det, säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer på Svenskt näringsliv.

”Vi vill ju peka på de goda exemplen som finns i landet”

Efter att rapporten av företagsklimatet kommit ut skrevs en debattartikel i Sydsvenskan av entreprenörerna Jonas Michanek, Sebastian Merlöv och Måns Adler. Debattörerna menar att Svenskt näringsliv har en politisk agenda med undersökningen. De menar att rapporten är godtyckligt uppbyggd på faktorer som är mer eller mindre relevanta och riktade för att passa deras intressen.

– Någon partipolitisk agenda har vi överhuvudtaget inte. Vi har en mycket tydlig agenda med vårt arbete. Det vi vill sätta fokus på är betydelsen av ett bra lokalt företagsklimat,. Det gör vi genom den här undersökningen och dialoger och möten med samtliga kommuner i Sverige, säger Christer Östlund på Svenskt näringsliv.

– Vi vill ju peka på de goda exemplen som finns ute i landet och inspirera andra kommuner. Bland de goda exemplen finns det kommuner med helt varierade styren, alltifrån alliansstyrda partier till S-styrda.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.