Rånmordet på Odengatan kan klaras upp

cold-case-odenplan-pistolrån-kalla fall-rånmord
Trots både vittnen och tekniska bevis har polisen inte lyckats lösa mordet. Än.
Den 70-årige butiksägaren sköts till döds framför sin fru.
Nu har polisen gott hopp om att kunna hitta mördaren.

12 december 1998 kom en rånare in i en glas- och porslinsbutik på Odengatan 47 i Vasastan. Ett bråk uppstod mellan ägaren, personalen och rånaren. Rånaren var beväpnad och den 70-årige butiksägaren sköts i magen.

Mannens fru som också befann sig i butiken bevittnade det hela och rånaren försvann kvickt utan något stöldgods. Butiksägaren avled ett drygt dygn senare.

Det finns både tekniska bevis och vittnen i utredningen. Polisen fann blodspår och dna på platsen och flera personer lämnade vittnesuppgifter om att de hade sett rånaren lämna butiken – men 20 år senare har gärningsmannen ännu inte identifierats.

Den misstänkta gärningsmannens dna-profil har skickats till NTC för familjesökning och svar väntas inom några veckor.

Ny lag gör det möjligt att lösa fallet

Efter lagändringen som trädde i kraft vid årsskiftet som gör det möjligt för polisen att spåra misstänkta brottslingar genom att släktsöka i dna-register, har flera gamla brottsfall dammats av hos kalla fall-gruppen i Stockholm.

Det är Nationellt forensiskt centrum, NFC, som gör sökningen i dna-registret. Väntetiden kan vara lång, i vissa fall upp till flera år. Men i och med att polisen nu får efterfråga familjesökningar tas de om hand via en separat avdelning på NFC, vilket kortar väntetiden.

– Det är ofta ett problem att vi väntar på svar, men nu när man genom ett par fall sett att den här typen av sökning faktiskt kan leda till något är även NFC angelägna om att det blir gjort relativt snabbt, säger Göran Olsson som är en av utredarna som jobbar med de kalla fallen.

Ny dna-lag ger hopp att lösa kalla Stockholms-fall

Fakta

Så funkar dna-registret

Dna-registret kan delas upp i tre olika kategorier:

  • Spårregistret – okända dna-profiler från brottsfall.
  • Utredningsregistret – dna-profiler från personer som är minst skäligen misstänkta för ett brott som kan straffas med fängelse.
  • Dna-registret – dna-profiler från personer som dömts för ett brott där påföljden är annan än böter, eller har godkänt ett strafföreläggande om villkorlig dom.
Källa: NFC