Rånoffret fördes bort

BROTTSPLATSEN Polisen säkrade spår i form av snusprillor, en penna, hörlurar, däckspår och en sidospegel i närheten av platsen 18-åringen tvingades ur bilen och misshandlades.
BROTTSPLATSEN Polisen säkrade spår i form av snusprillor, en penna, hörlurar, däckspår och en sidospegel i närheten av platsen 18-åringen tvingades ur bilen och misshandlades.
Trots att det var mitt i vintern tvingades det 18-åriga rån­offret klä av sig – sedan misshandlades han med batong.

En 19-åring från Sundbyberg har nu dömts till fängelse för människorov och en rad andra brott.

18-åringen var på väg till en fest den 25 januari när han blev överfallen och intvingad i en bil. I baksätet satt en 19-årig man från Sundbyberg. Han slog 18-åringen med batong och tvingade under vapenhot honom att lämna ifrån sig sin mobiltelefon och plånbok.

Bilfärden gick till ett avskilt skogsområde utanför Stockholm. Trots att det var mitt i vintern tvingades den 18-åringen ta av sig alla kläder. Sundbybergsbon krävde att få hans jacka och slet av hans halsband. Sparkarna och slagen fortsatte när rånoffret låg ner i snön.

Men det slutade inte där. När misshandeln var över tvingades 18-åringen uppge sin pappas adress, dit de åkte. Där länsades bostaden på kontanter, en bärbar dator och spritflaskor. Där­efter körde de vidare med bilen och 18-åringen dumpades, utan vare sig jacka eller mobil, i Näckrosen.

Mannen från Sundbyberg har nu dömts för människorov, rån, grov stöld och ett flertal andra brott. Han dömdes till fängelse i två år och två månader, halva straffet mot vad en vuxen skulle ha fått. Ett okej utfall, tycker åklagaren.

– Jag är hyfsat nöjd, säger åklagaren Tomas Matsson som yrkade på ett längre fängelsestraff.

– Brottet bedöms som mindre grovt, men det är ett gränsfall tycker jag. De har dragit iväg med målsäganden en ganska lång tid. Jag får se om jag överklagar.

Flera personer deltog i människorovet, men bara Sundbybergsbon åtalades eftersom man inte lyckats hitta de övriga misstänkta.

Det som fällde honom var bland annat fingeravtryck i 18-åringens pappas bostad och en avbruten ­sidospegel från bilen som låg i snön där 18-åringen misshandlades.

Sundbybergsbon nekar till brott, men erkänner att han varit med under bilresan.

Fängelsestraffet sätter stopp för en brottsturné som Sundbybergsbon gjort under våren. Den 2 maj rånade han en butik tillsammans med tre andra maskerade män. Medan en av rånarna höll en kniv mot butiksägarens hals fyllde en annan en sopsäck med cigarett­limpor.

Rånarna flydde sedan men fångades på bild av övervakningskameror på buss 514. Tack vare det kunde 19-åringen ställas inför rätta. Han dömdes för rån, människorov, grov stöld och stöld, rattfylleri, olovlig körning och narkotikabrott.

Lokaltidningen Mitt i har sökt Sundbybergsbons advokat och 18-åringens målsägandebiträde.

Fakta

19-åringens brottsturné 2013

25 januari: Rövar bort och misshandlar en 18-åring samt länsar hans pappas bostad.

28 januari. Krossar ett fönster till en fritidsgård på Göran Perssons väg i Solna och stjäl en TV, en mikro och en espressomaskin.

20 april. Kör narkotika­påverkad och har cannabis i bilen.

2 maj. Deltar i ett rån i Sollentuna där han maskerad och med vapen tilltvingar sig 19 cigarett­limpor och 1 700 kronor.

Källa: Tingsrätten