Rånutsatta handlare vägrar ge upp

Beväpnade män rånade Ica Husby förra vecka.
Beväpnade män rånade Ica Husby förra vecka.
Här vid Ica Husbys bakre ingången väntade beväpnade män på personalen.
Här vid Ica Husbys bakre ingången väntade beväpnade män på personalen.
Smash and grab-kupp mot butik i Kista galleria. (Arkivbild) Foto: Google maps
Smash and grab-kupp mot butik i Kista galleria. (Arkivbild) Foto: Google maps
Förra måndagen rånades Ica Husby. Några dagar senare var det Coop Kistas tur. Mitt i har pratat med handlarna som vägrar ge upp.

Andranik Vardanian vaknade mitt i natten av att telefonen ringde. Klockan visade strax efter två och samtalet kom från larmcentralen. En bil hade kört in i Coop Kista, som Andranik driver tillsammans med sin fru Olessa Kroupa, och butiken hade rånats.

– Vi gick rakt upp ur sängen och åkte raka vägen hit, säger Andranik Vardanian.

Väl framme var det poliser och väktare överallt, en bil inkörd i butiken och en hel del arbete inför öppning.

– Det är första gången det händer vår butik. Man blir besviken på att folk beter sig på det här sättet, men det är bara att kavla upp armarna och sätta igång.

När polisen gjort klart sin brottsplatsundersökning började Andranik och Olessa rensa upp. På morgonen kom städarna som vanligt och gjorde det sista. Knappt fem timmar efter att rånare kört en bil genom butikens fasad öppnade personalen som vanligt igen.

Exakt hur mycket det hela ställt till med har de inte hunnit reda ut ännu, och vad de kom över vill Andranik inte säga med hänsyn till polisutredningen.

– Vi håller på och räknar. Det är ganska stora skador och olika hantverkare och firmor, försäkringar och självrisker som ska betalas. Egentligen inget att klaga på, det känns mest tråkigt att samhället är på väg åt det här hållet.

Orken att kämpa vidare delas av Nico Mulic. Han är butikschef på Ica Husby och när samtalet kom knöt det sig i hans mage. Beväpnade män hade stått utanför bakre ingången och väntat på personalen när de gick hem för dagen. Männen tvingade under pistolhot in personalen i butiken igen för att komma åt kassaskåpet.

– Det värsta var att jag själv inte var på plats. Det känns helt förjävligt att min personal har utsatts för det här, jag känner mig helt maktlös, säger Nico Mulic.

Det har gått en vecka sedan det väpnade rånet som fått tre att sjukskriva sig och fyra att säga upp sig helt.

– De mår under omständigheterna hyfsat, ingen blev fysiskt skadad men alla har påverkats psykiskt. Sådant här sätter spår. Ingen känner sig trygg här längre, säger Mulic.

Personalen har fått psykologstöd och ett nära samarbete med grannarna och hyresvärden har inletts.

– Första dagarna ville jag bara lägga ner. Jag orkade inte fortsätta kämpa. Men nu jävlar, nu är jag envis. Vi ska fan klara det här.

Bollen ligger enligt honom hos politikerna. Han är trött på att pratet om trygghet inte verkar leda någon vart.

– Det händer för lite och går för långsamt. Polisen måste vara här och synas och straffen måste skärpas. Egentligen är det såklart ett samhällsproblem med utanförskap och så, men vi måste få bort brotten för att sen kunna ta tag i problemets kärna.